Ett synsätt på vad som är god forskning är
- att forskningen skall vara utförd under strikt kontrollerade betingelser,
- att försökssituationen skall vara konstruerad i förväg,
- att genomförandet sker av en försöksledare som förhåller sig neutral och ”objektiv” till försökspersonen/erna vilket betyder att aktiv påverkan från hens/hennes sida är otänkbar försåvitt den inte ingår isjälva försöksupplägget,
- att försöket redovisas skriftligt i alla viktiga detaljer för att det skallkunna upprepas och valideras av oberoende andra.
Det måste påpekas att denna typ av forskning ofta utgör en plattform och ett villkor för att kunna bedriva forskarstött förändringsarbete. I Postenprojektet kan vi hänvisa till inledningen av kapitel 3 om synergonomisk forskning. Det har lagts ner oändlig forskarmöda på att identifiera belysningsegenskaper av vikt för synförmåga, olika texters läsbarhet, rörelsemönster vid olika slags arbeten, konstruktion av tekniska hjälpmedel m.m. Ergonomiska förbättringar förutsätter tillförlitliga forskningsresultat att bygga på.
Hur kan man då karaktärisera den forskning som görs om forskarstött förändringsarbete såsom det illustrerats i de föregående kapitlen?
En sådan forskning är ju inte i alla delar utförd under strikt kontrollerade betingelser, forskarna kommer i stället in i en levande, dynamisk praktisk verklighet (naturliga sammanhang). I Posten-projektet har visserligen en del forskarinsatser handlat om att genomföra förplanerade försök i denna verklighet, men andra har handlat om att delta i mer eller mindre oförutsedda sammanhang. Forskarna har växlat mellan att vara aktivt påverkande och passivt observerande. Den praktiska verkligheten har krävt fortlöpande anpassning av forskarnas förhållningssätt. Händelseförloppet går inte att upprepa och kan alltså inte ”studeras en gång till” (irreversibilitet), varken av dem själva eller annan oberoende forskare. Gjort är gjort! Samspel/växelspel mellan forskare och praktiker beror på vad som undan för undan händer. Detta är villkoren i forskarstött förändringsarbete.
Från att ha setts som angelägna insatser, men kanske knappast som forskning, har forskarstött förändringsarbete utvecklats till ett område med egna kännetecken på hur forskning kan bedrivas. Mycken tankemöda har ägnats att kritiskt granska och reflektera över särdragen som alla på ett eller annat sätt har att göra med relationen forskare – praktiker.
Forskarstött förändringsarbete bedrivs, som nämnts inledningsvis, i olika varianter såsom aktionsforskning, interaktiv forskning och utvecklingsinriktad forskning. Skillnaderna går vi ej djupare in på här utan hänvisar till annan litteratur (se t.ex. Svensson & Aagaard Nielsen, 2006).
Framför allt bakom uttrycket ’interaktiv forskning’ ligger – som kan anas - en betoning på samspelet mellan forskare och praktiker. Det har föranlett oss att använda interaktiv forskningsansats i karaktäriseringen av det forskarstödda förändringsarbetet i Posten (se kap. 9).
Interaktiv forskning hänvisar till samspel, växelspel forskare – praktiker, ett samspel som undan för undan leder till ökad kunskapsbildning hos båda parter: hos forskarna om det praktiska sammanhanget där de skall bistå, hos praktikerna om forskarnas krav/önskemål om undersökningsmetoder och deras förvärvade kunskaper om arbetslivsforskningsresultat generellt.