liu.seSearch for publications in DiVA
Change search
Link to record
Permanent link

Direct link
Karlsson, Curt
Publications (1 of 1) Show all publications
Karlsson, C. (2016). Från 1972 till 2012: ett universitet - två världar : en betraktelse av före detta universitetsdirektören Curt Karlsson, Linköpings universitet. Linköping: Linköping University Electronic Press
Open this publication in new window or tab >>Från 1972 till 2012: ett universitet - två världar : en betraktelse av före detta universitetsdirektören Curt Karlsson, Linköpings universitet
2016 (Swedish)Book (Other (popular science, discussion, etc.))
Abstract [sv]

CURT KARLSSON avslutade 2012 en fyrtioårig anställningsperiod i ledande ställning vid Linköpings universitet, LiU, först i 21 år i en kombinerad befattning som personalchef och planeringschef och därefter i 19 år som universitetsdirektör, d.v.s. högste administrative tjänsteman och tillsammans med rektor basen för både den strategiska och den verkställande ledningen för universitetet. I denna bok ger han sin bild av den utveckling som det svenska högskolesystemet genomgått under de 40 år han verkat vid LiU. Den övergripande slutsatsen är att bokstavligen allt har förändrats, såväl styrningen av kärnverksamheterna, d.v.s. utbildningen och forskningen, som villkoren för alla dessa verksamheters stödprocesser. Utrymmet för lokalt beslutsfattande och ansvarstagande har ökat närmast dramatiskt och ledningen på alla nivåer inom det enskilda universitetet har successivt professionaliserats på ett sätt som var tidigare generationer främmande. Med ett engelskt talesätt sågs då ledarskapet för ett universitet som "the last resort for amateurs and gentlemen". Den tiden är förbi. Med råge.

Den svenska högskolan var länge en marginell företeelse i samhället. År 1945, det år då Curt föddes, omfattade den statliga delen mindre än 10 000 studenter. Vid sidan av denna fanns en verksamhet med privat huvudmannaskap med ca 4 000 studenter. Främst till följd av en mycket stark expansion av utbildningen under 1960- och 1990-talen och en mycket betydelsefull omklassificering under 1970-talet av både gymnasial och eftergymnasial utbildning till högskoleutbildning har utvecklingen lett fram till att högskolan numera omfattar mer än 400 000 studenter.

Samtidigt har dess profil förskjutits så att den numera är avsevärt mer forskningstung än tidigare i relativa termer. Högskolan är därför den största statliga sektorn av alla - drygt 30% av alla statsanställda arbetar nu i högskolan - och omsätter ca 65 miljarder kr. Den ses också som utomordentligt betydelsefull för inte bara studenternas bildning och personliga utveckling utan också för vetenskapsbaserad yrkesutbildning, för innovationer inom alla samhällsområden och för ekonomisk tillväxt.

Helen Dannetun

Rektor

Linköpings universitet

Place, publisher, year, edition, pages
Linköping: Linköping University Electronic Press, 2016. p. 106
Keywords
Linköpings universitet, Universitet, Högskolor, Sverige-- Östergötland -- Linköping
National Category
Educational Sciences
Identifiers
urn:nbn:se:liu:diva-127350 (URN)9789176858196 (ISBN)
Available from: 2016-04-22 Created: 2016-04-22 Last updated: 2023-08-09Bibliographically approved
Organisations

Search in DiVA

Show all publications