Syftet med den aktuella studien var att skapa ett underlag för hur ett socialtjänstnätverk i Barnafrids regi skulle kunna utvecklas. Därför undersöktes socialsekreterares uppfattning av hur de ser på den kompetens de redan har samt vad de är i behov av för vidare kunskap gällande våld och andra övergrepp mot barn. Ytterligare frågeställningar rörde vilken typ av kunskapsstöd som behövs, vilka kommunikativa lösningar kunskapen ska paketeras i samt hur de önskar att ett nätverk för socialtjänsten ska utformas. Nedan sammanfattas några huvuddrag från rapporten:
Sammanfattningsvis visar studien att det viktigaste är att socialsekreterare kan känna sig trygga och säkra när de utför sitt arbete. Det innebär ett arbete där barnets bästa alltid sätts i främsta rummet! Utifrån resultaten från denna studie kvarstår en hel del arbete för att uppnå det.
Denna studie liksom tidigare undersökningar (se t.ex. Barnskyddsutredningen, 2009; Socialstyrelsen, 2016) pekar på brister och behov, såväl i grundutbildning, introduktionsutbildning som på specialistutbildning för de som ansvarar för myndighetsutövning inom den svenska sociala barn- och ungdomsvården. Personal inom socialtjänsten måste få kontinuerlig tillgång till en flora av olika former av kunskap som innebär både teoretisk och praktisk kunskap om hur man arbetar med barn som utsatts för våld. Utifrån resultaten bedömer vi också att det bland annat finns ett behov av såväl ett kunskapsbaserat socialtjänstnätverk som en konsultationstelefon. Detta är något Barnafrid – Nationellt kunskapscentrum mot våld och andra övergrepp mot barn vore en naturlig värd för i en framtid.
Serie 2017:3.