Även utan nuvarande svåra ekonomiska läge står Sveriges kommuner införenorma utmaningar. Samtidigt som bekymren hopas, dras kommunsektornisär. Kommuner som är ytmässigt stora men befolkningsmässigt små tapparhela tiden invånare. Yngre flyttar ofta härifrån och här dör fler än vad det föds.Med befolkningstapp följer obalans i demografin och färre i arbetande ochbarnalstrande ålder ska försörja allt fler äldre. Dessa kommuner upplever oftaproblem att rekrytera personal, inte minst till olika typer av expertfunktioner.Sedan omkring femton år tillbaka har en konsensus vuxit fram, framför alltbland inflytelserika aktörer i storstadsregioner, att kommunsammanläggningarär en nödvändig väg framåt. Teorin om vad kommunförstoring ska åstadkomma är förföriskt. I ett slag ska stordrifts- och skalfördelar göra kommunernabilligare i drift, till en attraktiv arbetsgivare och ge dem bättre administrativkapacitet. En lång rad västeuropeiska länder har redan genomfört sådanareformer. Det finns en fördel med det. Det finns mängder av forskning om vaddet sena 1990-talets och 00-talets kommunsammanlägningar lett till i andraländer. Från den internationella forskningen finns tre övergripande medskicktill beslutsfattare som överväger en omfattande kommunreform:
- Besparingar finns att göra i central administration, men när allt ärräknat och klart leder sammanläggningar långt ifrån alltid till besparingeller effektivisering.
- Ur medborgarens perspektiv tyder väldigt mycket på att sammanläggningar påverkar demokratin negativt.
- Sammanläggningar sår frön till centrum-periferi-spänningar: orter somtappar centralortsstatus förlorar attraktivitet, därmed arbetstillfällen,kommunal service och invånare.
Dagens 290 kommuner är inte huggna i sten. Det finns säkert områden därkommuner skulle kunna få utväxling av att gå samman, men omvänt kanman tänka sig att en delning av kommuner kan vara en god idé på andra håll.Grundpoängen är att om vi litar på forskningsläget så finns inte mycket somtalar för att en större kommunsammanläggningsreform skulle lösa kommunsektorns grundproblem.