Den här rapportens syfte är att få fram vilka olika inställningar som lärare på en gymnasial nivå har kring digitala läromedel. För att få svar på detta genomfördes en semistrukturerad intervjumed sju deltagare vars resultat behandlades med den fenomenografiska metoden.
Det råder delade meningar kring användandet av digitala läromedel och i vilket utsträckning som man låter eleverna använda datorerna i klassrummet. Idag upplever inte lärarna att det skiljer sig speciellt mycket mellan de digitala och de traditionella läromedlen. Men erfarenheten av färdiga producerade digitala läromedel är liten. Däremot om definitionen vidgas till att även gälla egenproducerat material så använder alla lärare i undersökningen digitala läromedel. Lärarna upplever att eleverna ser positivt på kombinationen av traditionell lärobok tillsammans med lärarproducerat digitalt material. Till detta finns det positiva synergieffekter om det publiceras på lättillgängliga digitala plattformar som delas av både lärare och elever.
Just det icke-sanktionerade användandet av IKT under lektionstid är ett bekymmer för många lärare. Detta tillsammans med att eleverna dessutom tar med sig ytterligare mobil utrustning i form av telefoner gör att lärare väljer att helt avstå användandet av datorer trots de fördelar som lärarna anser sig se. Men genom att försöka skapa rätt klimat tillsammans med undervisningsgruppen kan dessa svårigheter överbryggas och digitala verktyg användas på ett sätt som ger en bra arbetsmiljö och positiv kunskapsutveckling för eleverna.