Förutsättningar och begränsningar för arbete på distans: erfarenheter från fyra svenska företag
1996 (Swedish)Licentiate thesis, monograph (Other academic)
Abstract [sv]
Att arbeta på distans är inget nytt fenomen, men dagens informationsteknik har gjort arbetsformen tillgänglig för fler yrkeskategorier än tidigare och intresset för distansarbete är idag stort. Denna undersökning avser arbete på distans i företag där ett flertal personer i samma grupp distansarbetar. I dessa grupper arbetar de anställda både på distans från arbetsgivaren och från varandra. Syftet har varit att utifrån de studerade fallen identifiera möjliga förutsättningar och begränsningar för arbetsformen. Särskilt har arbetsuppgifter och koordination varit i fokus.
Undersökningens empiriska del utgörs av studier i fyra företag där distansarbete tillämpas. I de studerade fallen är förutsättningarna något olika. I två fall sker distansarbetet på heltid och i två fall på deltid. Arbetsuppgifterna och de övriga förutsättningarna varierar. Datainsamlingen har skett i form av kvalitativa intervjuer med distansarbetare och deras chefer. Det empiriska materialet relateras till teorier om koordination och kommunikation och till resultat från ett antal andra undersökningar om distansarbete. I undersökningen görs också en jämförelse mellan de studerade fallen.
I undersökningen konstateras att behovet av koordination och kommunikation vid distansarbete i första hand styrs av de arbetsuppgifter som utförs. Många av de resultat som presenteras hänför sig därför till den typ av arbetsuppgifter som utförs. Arbetsuppgifter som är speciellt lämpliga för distansarbete är självständiga uppgifter, uppgifter som innehåller många externa kontakter och uppgifter där behovet av koncentration är stort. Koordinationen av distansarbete underlättas av en stark företagskultur och tydliga resultatvariabler. Det krävs också rutiner för att befrämja erfarenhetsutbyte mellan kollegor. Undersökningens resultat pekar på att behovet av formaliserade rutiner och styrprocesser kan öka vid distansarbete. Vidare konstateras att motivationen hos anställda och chefer är fundamental för att distansarbete ska fungera bra. Undersökningen visar att informationsteknik på flera sätt kan vara ett stöd för distansarbete, men att sårbarheten inom organisationen ökar. En intressant fråga som undersökningen ger upphov till är vilka konsekvenser distansarbete får på sikt.
Place, publisher, year, edition, pages
Linköping: Linköpings universitet , 1996. , p. 167
Series
Linköping Studies in Science and Technology. Thesis, ISSN 0280-7971 ; 550
National Category
Computer Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:liu:diva-145884Libris ID: 7671646Local ID: LiU-Tek-Lic--1996:15ISBN: 9178717019 (print)OAI: oai:DiVA.org:liu-145884DiVA, id: diva2:1201226
Presentation
1996-05-10, Belöningen, hus B, Campus Valla, Linköping, Sweden, 14:00 (Swedish)
Note
Studien har finansierats av NUTEK, Rådet för Arbetslivsforskning (SAMT) och Telia.
2018-04-252018-04-252023-03-16Bibliographically approved