Digitaliseringsstrategin tar utgångspunkt i att digitalisering är ett sätt att lösa behovet av att öka kapaciteten i Svensk Kriminalvård. Digitalisering av kriminalvård är också ett sätt att uppfylla samhällskontraktet, genom att möjliggöra delning av data i rättskedjan och med andra aktörer i samhället.
Kriminalvårdens huvuduppgift i samhället är att verkställa utdömda påföljder, bedriva häktesverksamhet, genomföra personutredningar samt genomföra transporter för frihetsberövade genom hela rättskedjan. Verksamheten ska bedrivas på ett human och effektivt sätt med målet att återfall i brott. Strategin omfattar effektivisering och kvalitetshöjning av huvuduppgiften, något som kräver att Kriminalvården stärker förmågan för digital innovation.
Genom verksamhetsbesök, dokumentstudier (policydokument på nationellnivå och styrande dokument inom Kriminalvården) och vetenskaplig litteratur har fem mål fastställts för Kriminalvårdens digitalisering;
Löpande under hela processen utsattes strategin för granskning av experter inom Kriminalvården, och samtal om digitalisering genomfördes med samtliga avdelningar.
Klientens väg genom Kriminalvården beskrivs och därefter beskrivs scenarios, med inspiration från verksamhetsbesök och liknande verksamhet utanför Kriminalvården, om hur den fiktiva klienten Charlie "kom bättre ut" med hjälp av en mer digitaliserad kriminalvård.
Strategin kan begäras ut från Kriminalvårdens diarium, 2019:7476.