I den här rapporten undersöker vi olika sätt att dela och återvinna resurser online och på plats i Ydre kommun, en liten och glest befolkad svensk kommun i Region Östergötland med cirka 3,700 invånare. Digitala lösningar och delningsplattformar har presenterats som ett sätt att dela begränsade resurser, i det som kallats smarta samhällen. Men delningsplattformar har framför allt studerats i storstäder, vilket motiverar studier av små och glesat befolkade samhällen. Utöver att vara känd för sin litenhet är kommunen också känd för sina många föreningar och ett mycket starkt civilsamhälle. Syftet med rapporten är att utforska det ekosystem av varor och information som cirkulerar i en Facebook-grupp, med både kvalitativa och kvantitativa data. Frågorna som har ställts är: vem är engagerad i Facebookgruppens interaktioner? Vad säljer de, byter de, återvinner de? På vilket sätt möjliggör Facebook som plattform återanvändning av varor och delning? Totalt samlades 1,137 inlägg in under tre månader från en offentlig Facebookgrupp med över 4,500 medlemmar där människor säljer och byter begagnade varor samt söker och utbyter information. Insamlingen av inlägg gjordes manuellt och en kvalitativ kodning av innehållet gjordes inspirerad av frågor som lyfts inom delningsekonomi och cirkulär ekonomi: kläder, bilar och fordon, ge bort gratis, hemelektronik, hobbyer, husgeråd och möbler, utomhusredskap och reparation, offentlig information inklusive från lokala föreningar och företagare. Den metod som tillämpats i studien kan liknas vid digital etnografi, med intresse för det vardagliga. För att tolka resultatet av kartläggningen av vad som erbjuds, byts och säljs via Facebook-gruppen är det relevant att notera att det till exempel inte finns reguljära klädbutiker i kommunen, och att närmsta fysiska butiker för att köpa nytt är belägna i omkringliggande kommuner.
Vår kartläggning visar att invånarna ger uttryck för en känsla av gemenskap och samarbetar i stor utsträckning via delningsplattformen Facebook. Resultatet visar att de vanligaste kategorierna för posterna är kläder, inklusive barnkläder 28%, husgeråd och möbler 26%, information till allmänheten 11%, barnsaker inklusive leksaker 7%. Data visar att många olika personer är engagerade i Facebook-gruppen eftersom det totala antalet medlemmar är 4,500, och en majoritet av personerna gjort ett enskilt inlägg (56%) under den studerade perioden. Sammanställningen visar att kvinnliga profiler gör närmare 80% av inläggen och är i klar majoritet, medan endast cirka 20% görs av manliga profiler. Det är inte ovanligt att de bestämmer träff för att granska kvaliteten på produkterna eller för att överlämna produkten. Medan husgeråd och möbler är den största gruppen när det gäller antalet varor som erbjuds, är barnkläder den mest sålda varan. Av 292 inlägg om hushållsartiklar är 25 eller 9 % sålda, medan 42 barnkläder av 225 är sålda, dvs. 19 %. Ungefär hälften av posterna lades upp av någon som på sin profil uttryckte att de bodde i Ydre kommun.
Resultaten från studien kan användas av kommuner som vill öka delningen och nå mer cirkulär ekonomi och återvinning och är ett bidrag till förståelsen för hur ett plattformsekosystem fungerar på en specifik plats.
2023. , p. 14