liu.seSearch for publications in DiVA
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Bråkbegreppet. En studie av bråktalens olika"ansikten"i matematikundervisningen
Linköping University, Department of Educational Science (IUV).
2005 (Swedish)Independent thesis Basic level (professional degree)Student thesisAlternative title
The Rational Number Concept. A Study of the Different"Faces"of Rational Numbers in the Teaching of Mathematics (English)
Abstract [sv]

Syftet med examensarbetet har varit att undersöka hur bråkundervisningen i år 3-6 kan utformas så att elever utvecklar en rik förståelse för bråkbegreppet. Jag ville få reda på hur lärare brukar gå till väga och vilka svårigheter och möjligheter de upplever finns i bråkundervisningen. För att finna svar på mina frågor gjordes en litteraturstudie om både elevers lärande och lärares bråkundervisning. Kvalitativa intervjuer genomfördes med fem matematiklärare med omfattande erfarenhet av att undervisa om bråk. Informanterna delade med sig av uppgifter som berör bråkbegreppet. Den empiriska studiens resultat visar att lärares undervisning berör vissa av bråkbegreppets olika aspekter vilket kan förklaras med att läromedlen påverkar vilka aspekter av bråkbegreppet eleverna får möta. Aspekterna del av helhet, del av antal och bråktal som andel synliggörs i samtliga informanters undervisning. Resultatet av litteraturstudien visar att om elever skall utveckla en rik förståelse av bråkbegreppet behöver alla aspekter av bråktalen belysas och sättas in i ett sammanhang. Undervisningen behöver präglas av variation i både arbetssätt och innehåll. Rationella tal i bråkform skapar svårigheter med både uttal och förståelse p.g.a. själva skrivsättet. De rationella talen upplevs ofta komplexa eftersom bråktals storlek och innehåll kan variera beroende på helheten och bråktalkan uttryckas på oändligt många sätt. Det är vanligt att elever generaliserar från de räkneregler som gäller heltalen. Svårigheterna för elever med bråkbegreppet kan bero på undervisningen och elevernas olikheter i mognad och bakgrund.

Place, publisher, year, edition, pages
Institutionen för utbildningsvetenskap , 2005.
Keyword [en]
Mathematics, Bråkundervisning, bråktal, rationella tal, bråktalens aspekter
Keyword [sv]
MATEMATIK
National Category
Mathematics
Identifiers
URN: urn:nbn:se:liu:diva-2113ISRN: LIU-LÄR-L-EX--04/143--SEOAI: oai:DiVA.org:liu-2113DiVA: diva2:19442
Uppsok
fysik/kemi/matematik
Available from: 2005-05-02 Created: 2005-05-02

Open Access in DiVA

fulltext(1346 kB)1869 downloads
File information
File name FULLTEXT01.pdfFile size 1346 kBChecksum MD5
e7e614d64d01d2a8519b75f4088fc28a806ad4d42b01461c4c20de6eceb6eefbd47ab945
Type fulltextMimetype application/pdf

By organisation
Department of Educational Science (IUV)
Mathematics

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
Total: 1869 downloads
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 1812 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link