liu.seSearch for publications in DiVA
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Ta en stol och sätt dig i soffan i ett hörn mitt på golvet!: Om den fysiska miljön i skolan med fokus på IKT
Linköping University, Department of Thematic Studies.
Linköping University, Department of Thematic Studies.
2004 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor)Student thesisAlternative title
Grab a chair and take a seat on the sofa in a corner in the middle of the floor! : Schools physical environment focused on ICT (English)
Abstract [sv]

Användningen av datorer ökar allt mer i samhället. Allt fler verksamhetsområden använder datorer och kräver att många i yrkeslivet behärskar tekniken. Detta ställer nya krav på skolan i att ge elever en bra grund och baskunskap i datoranvändning. Det ökade behovet av datorutbildning medför att skolorna måste kunna erbjuda en god och inspirerande fysisk arbetsmiljö med god ergonomi där eleverna lär sig om ergonomins betydelse för hälsan.

Syftet med detta arbete var att genom kvalitativa intervjuer med rektorer och lärare på tre grundskolor ta reda på deras uppfattning och tankar kring den fysiska miljön i skolan, både vad gäller den fysiska klassrumsmiljön samt den fysiska miljön kring datorarbetsplatser. Hur de tänker kring utformning av en god fysisk arbetsmiljö samt dess betydelse för lärande och inspiration.

Det finns flera olika sätt att se på den fysiska miljön i skolan. Vissa anser att den fysiska miljön har stor betydelse för inspiration och lärande både i klassrummet samt kring en datorarbetsplats, medan andra hävdar att den fysiska miljön kring en datorarbetsplats inte har någon större betydelse för inspiration och lärande, men klassrumsmiljön är av stor vikt. Lärares och rektorers förhållningssätt till datorstött lärande påverkar den fysiska miljöns utformning. Elever spenderar i regel inte så mycket tid vid datorerna och detta gör att datorarbetsplatsernas fysiska utformning inte har så stor betydelse för elevernas lärande och inspiration.

Place, publisher, year, edition, pages
Institutionen för tematisk utbildning och forskning , 2004. , 36 p.
Keyword [en]
Education, IKT, IT, miljö, skola, lärande, ergonomi, datorsalar, ICT, IT, school, school environment, classroom settings, education, ergonomics, computer hall
Keyword [sv]
Pedagogik
National Category
Pedagogy
Identifiers
URN: urn:nbn:se:liu:diva-2374ISRN: LIU-ITUF/LÄR-C--04/29--SEOAI: oai:DiVA.org:liu-2374DiVA: diva2:19706
Uppsok
samhälle/juridik
Available from: 2004-09-21 Created: 2004-09-21

Open Access in DiVA

fulltext(169 kB)774 downloads
File information
File name FULLTEXT01.pdfFile size 169 kBChecksum SHA-1
135a318a00ce84b51ebe0a1df86f0e4d1574c9a21f9f9d0a75307e5d98670778de359e51
Type fulltextMimetype application/pdf

By organisation
Department of Thematic Studies
Pedagogy

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
Total: 774 downloads
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 1068 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link