liu.seSearch for publications in DiVA
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Att möta och förvalta det nya: En fallstudie om införandet av miljöledningssystem i två organisationer
Linköping University, Department of Thematic Studies.
2005 (Swedish)Independent thesis Advanced level (degree of Magister)Student thesisAlternative title
Management of novelty –A case study on the implementation of environmental management systems in two organisations (English)
Abstract [sv]

Miljömedvetenheten i Sverige har lett till att vi ställer mer krav på att företag och organisationer ska ha ett visst miljöarbete. Fler och fler intresserar sig för företagens miljöarbete och idag är det därför svårt för företag att bara fokusera på kärnverksamheten. Miljöledningssystem kan hjälpa företag och organisationer att få ett systematiskt miljöarbete. Den vanligaste standarden för införandet av miljöledningssystem heter ISO-14001 och innehåller ett grundläggande synsätt som t.ex. kretsloppstanken, delaktighet och livscykelperspektiv. Synsättet ska de företag som använder standarden ta till sig och arbeta efter. Att införa miljöledningssystem betyder en strukturell förändring, men införandet påverkar organisationen även på andra sätt. Denna uppsats syftar till att undersöka och jämföra hur införandet av miljöledningssystem på ett återvinningsföretag och en statlig myndighet har påverkat de anställdas vardag.

Den teori som gjort det möjligt att utifrån resultaten kunna besvara syftet med uppsatsen behandlar ’sensemaking’, företagskultur, beslutsfattande och förändringar, garbage can teorin, kommunikation och miljökommunikation. För att utföra studien har en fallstudie genomförts på ett återvinningsföretag och ett statligt verk. Inom ramen för fallstudien har totalt fyra fokusgrupper träffats och diskuterat införandet av miljöledningssystemet och hur det påverkat just den organisation de arbetar i. Två av fokusgrupperna gav perspektiv från ledningshåll och två från övri-ga anställda. Uppsatsens resultat visar att miljöledningssystem kan påverka hur människor tänker kring miljöfrågor även på fritiden. Det har också framkommit att miljöledningssystem ställer stora krav på kommunikationen i företa-get. Denna kommunikation är idag bristfällig inom både det statliga verket och återvinningsföretaget. Uppsatsen visar också intressanta kopplingar mellan organisation och miljöledningssystem.

Place, publisher, year, edition, pages
Institutionen för tematisk utbildning och forskning , 2005. , 37 p.
Keyword [en]
Interdisciplinary studies, Miljöledning, miljöledningssystem, miljöarbete, miljökommunikation, sensemaking, attityder, engagemang, delak-tighet, förändringsarbete, ISO-14001
Keyword [sv]
TVÄRVETENSKAP
National Category
Social Sciences Interdisciplinary
Identifiers
URN: urn:nbn:se:liu:diva-2974ISRN: LIU-ITUF/MV-D--05/01--SEOAI: oai:DiVA.org:liu-2974DiVA: diva2:20318
Uppsok
samhälle/juridik
Available from: 2005-08-09 Created: 2005-08-09

Open Access in DiVA

fulltext(243 kB)376 downloads
File information
File name FULLTEXT01.pdfFile size 243 kBChecksum SHA-1
f0da6f0459a9f0b432edcf328329f8904cc9105570ebccdabe7be5b0f31993d1d686d673
Type fulltextMimetype application/pdf

By organisation
Department of Thematic Studies
Social Sciences Interdisciplinary

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
Total: 376 downloads
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 484 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link