liu.seSearch for publications in DiVA
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Beröring. Tala till barnets hud
Linköping University, Department of Educational Science (IUV).
1999 (Swedish)Independent thesis Basic level (professional degree)Student thesisAlternative title
Touching as a way of communicating with children (English)
Abstract [sv]

Syftet med det här arbetet har varit att dels fördjupa mina egna kunskaper om beröringens betydelse för människan och människans utveckling och dels att söka kunskap om vilka reaktioner som sker i kroppen vid positiv beröring. Kunskaperna kommer sedan att ligga till grund för mötet med mina elever i framtiden. Resultaten bygger på läst litteratur inom området och på en intervju med en person som har stor erfarenhet av beröring och massage i skolan.

Vi kan inte överleva om ingen rör oss, ingen ser oss, ingen bryr sig om oss. Beröring är inte bara vägen till känslomässig kontakt, den taktila kommunikationen är också relaterad till inlärning. Beröring är att kommunicera. Beröringssinnet, som är en del av känselsinnet, är det första sinnet som utvecklas hos det lilla barnet och ofta det sista sinnet som kvarstår vid ålderdomen. Genom att beröra varandra på ett positivt sätt skapas vänskapsband och trygghet. För att människan ska kunna utveckla koncentration, organisationsförmåga och teoretisk inlärning måste våra sinnen vara integrerade och kunna samordnas i hjärnan. Denna integrering sker i fyra flytande nivåer, där beröringen är en viktig delkomponent. Forskning inom området visar på att beröring minskar mängden stresshormoner i blodet. Vid forskning på djur har man kunnat uppmäta höjda halter av lugn- och rohormonet oxytocin i blodet efter lätt massage.

På flera skolor i landet har man infört en typ av beröring som kallas kompismassage. Det har bland annat resulterat i ett lugnare och trevligare klassrumsklimat, bättre kamratrelationer och mindre mobbning. Genom en ökad medvetenhet om beröringens betydelse kan vi som arbetar i skolan bli mer uppmärksammade på hur vi kan använda beröring i ett utvecklande syfte.

Place, publisher, year, edition, pages
Institutionen för utbildningsvetenskap , 1999. , 22 p.
Keyword [en]
Education, Beröring, känselsinnet, sensorisk integration, utveckling, kompismassage
Keyword [sv]
Pedagogik
National Category
Pedagogy
Identifiers
URN: urn:nbn:se:liu:diva-592ISRN: LIU-ITLG-EX-99/127--SEOAI: oai:DiVA.org:liu-592DiVA: diva2:21568
Uppsok
samhälle/juridik
Available from: 2000-02-10 Created: 2000-02-10

Open Access in DiVA

fulltext(76 kB)2708 downloads
File information
File name FULLTEXT01.pdfFile size 76 kBChecksum SHA-1
f827a4d6e2036b2599c8fe4e26019811eca3c38746068b8830eeec55165eb822fd3a4e8d
Type fulltextMimetype application/pdf

By organisation
Department of Educational Science (IUV)
Pedagogy

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
Total: 2708 downloads
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 1374 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link