liu.seSearch for publications in DiVA
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
"Dom tänker lite mer på den mjuka biten än vad vi killar gör." Ledares föreställningar om ledarskap och kön-
Linköping University, Department of Behavioural Sciences and Learning, Learning in Working Life and Educational Settings. Linköping University, Faculty of Arts and Sciences.
2009 (Swedish)In: Mot ett förändrat ledarskap?: Om chefers arbete i team- och processorganiserad verksamhet., Lund: Studentlitteratur , 2009, 1, 139-160 p.Chapter in book (Other academic)
Abstract [sv]

Många organisationer har under senare år påbörjat ett förändringsarbete som syftar till en organisering i form av målstyrda arbetsgrupper/team, och en processorientering av hela eller delar av verksamheten. Detta innebär också att nya krav och förväntningar riktas mot chefer i organisationen, exempelvis vad gäller ledarskapets inriktning och den kompetens som ledare bör ha. Den kategori chefer som denna bok främst handlar om är vad som brukar kallas första linjens chefer - en grupp chefer som ofta möter förändrade och motstridiga förväntningar och krav på sitt ledarskap. I bokens inledande kapitel ges en översiktlig beskrivning av de teorier och skolbildningar som varit dominerande i ledarskapsforskningen. Här ges också en mer utförlig beskrivning av de riktningar som utvecklats under de senaste 10-15 åren och som har hög relevans för förståelsen av ledarskap i team- och processorganiserade verksamheter. Andra frågor/områden som behandlas är: o Vilka dilemman och utmaningar i arbetet möter första linjens chefer? o Vilken betydelse har en ökande användning av mätetal för ledarskapet i team- och processorganiserade verksamheter? o Hur ser första linjens chefer på betydelsen av delaktighet i den egna organisationen? o Hur kan ledarskapet i team- och processorganiserade verksamheter förstås från ett genusperspektiv? o I vilken grad framträder ett mer utvecklings- och lärinriktat ledarskap i de studerade organisationerna? Boken är lämplig som kurslitteratur vid universitet och högskolor, men också inom olika typer av personal- och ledarutbildningar. Den vänder sig också till forskare och alla som i olika praktiska sammanhang intresserar sig för frågor om ledarskap och ledarutveckling.

Place, publisher, year, edition, pages
Lund: Studentlitteratur , 2009, 1. 139-160 p.
National Category
Humanities
Identifiers
URN: urn:nbn:se:liu:diva-18165ISBN: 978-91-44-03999-2ISBN: 914-40-3999-9OAI: oai:DiVA.org:liu-18165DiVA: diva2:216388
Available from: 2009-05-08 Created: 2009-05-08 Last updated: 2013-04-29Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text

Other links

find book at a swedish library/hitta boken i ett svenskt bibliotek

Search in DiVA

By author/editor
Fogelberg Eriksson, Anna
By organisation
Learning in Working Life and Educational SettingsFaculty of Arts and Sciences
Humanities

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 276 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link