liu.seSearch for publications in DiVA
Change search
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
 • apa
 • harvard1
 • ieee
 • modern-language-association-8th-edition
 • vancouver
 • oxford
 • Other style
More styles
Language
 • de-DE
 • en-GB
 • en-US
 • fi-FI
 • nn-NO
 • nn-NB
 • sv-SE
 • Other locale
More languages
Output format
 • html
 • text
 • asciidoc
 • rtf
Infrastrukturinvesteringars miljöpåverkan: en ekonomisk analys
Linköping University, Department of Management and Economics. Linköping University, Faculty of Arts and Sciences.
2004 (English)Licentiate thesis, comprehensive summary (Other academic)
Abstract [sv]

Det allmänna syftet med ovanstående publikationer är att värdera, främst med hjälp av Contingent Valuation Method (CVM), olika infrastrukturinvesteringars miljöpåverkan. Bilagorna 4 och 5 skiljer sig dock från de övriga eftersom deras syfte är att ge ett historiskt perspektiv på vägutbyggnader, och undersöka väginvesteringars ekonomiska livslängd efter andra världskriget.

Min forskning kring vägar och järnvägars intrång har å ena sidan lett till insikten att frågan kräver ett flervetenskapligt angreppssätt. Å andra sidan har jag uppfattningen att ekonomisk analys och avvägning har en strategisk roll att spela i sarnrnanhanget. Kappans syfte är att närmare utveckla och underbygga denna tes.

I kapitel 2 beskrivs bakgrunden och problemet, nämligen konflikten mellan olika miljövärden och den framväxande trafikinfrastrukturen efter andra världskriget. Kapitel 3 tar upp den lagstiftning och det regelverk som försöker hantera problematiken och lösa eller förebygga konflikter. I kapitel 4 definieras begreppet "intrångskostnad" närmare och begreppets relation till de olika miljöeffekter som värderas monetärt i trafikverkens  samhällsekonomiska kalkyler diskuteras. Intrångskostnadernas storleksordning exemplifieras genom resultaten från ett antal fallstudier av redan genomförda väginvesteringar. Olika metoder för kostnadsberäkning ex post har prövats i dessa fall.

Den stora utmaningen är att utveckla en metodik för beräkning av intrångskostnader ex ante, dvs. på planeringsstadiet då en så komplett samhällsekonomisk kalkyl som möjligt behövs för att avgöra om en viss investering i trafikinfrastrukturen är lönsam. I kapitel 5 beskrivs det utvecklingsarbete som gjorts i det syftet. Två huvudgrenar av den ansats till värdering av intrångskostnadema ex ante som är under utveckling kan särskiljas och i kapitel 6 beskrivs de olika stegen i utarbetandet av den metodik som utgör den ena huvudgrenen.

De tre sistnämnda kapitlen utgör mitt främsta bidrag, men jag vill framhålla att min medarbetare i flera projekt som denna avhandling bygger på, Pernilla lvehammar, har varit tongivande i utarbetandet av själva beräkningsmodellen som beskrivs i kapitel 6 liksom i bilaga 6.

Place, publisher, year, edition, pages
Linköping: Linköpings universitet , 2004. , p. 42
Series
FiF-avhandling - Filosofiska fakulteten – Linköpings universitet, ISSN 1401-4637 ; 75
National Category
Social Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:liu:diva-23658Local ID: 3152ISBN: 91-7373-974-X (print)OAI: oai:DiVA.org:liu-23658DiVA, id: diva2:243973
Available from: 2009-10-07 Created: 2009-10-07 Last updated: 2014-01-08
List of papers
1. Folkomröstningen om Vallaleden: analys av valresultat beträffande ett omstritt vägprojekt i Linköping
Open this publication in new window or tab >>Folkomröstningen om Vallaleden: analys av valresultat beträffande ett omstritt vägprojekt i Linköping
1990 (Swedish)Report (Other academic)
Abstract [en]

Våren 1989 genomfördes en kommunal folkomröstning i Linköping om den s k Vallaleden.

Vallaområdet är beläget nära Linköpings innerstad. Det består av friluftsmuseet Gamla Linköping, Valla fritidsområde (med lekpark, djurhagar etc.) samt Vallaskogen därmellan.

Sedan 1955 har politikerna i Linköping diskuterat en väg genom skogen. Vallaleden skulle vara en del av en ringled kring innerstaden och vissa inre stadsdelar. De lokala politikerna lyckades dock aldrig fatta något beslut om Vallaleden utan beslöt till sist att anordna en lokal folkomröstning, vilket är mycket ovanligt i Sverige.

Alla invånare över 17 år i Linköpings kommun var röstberättigade. Ungefär 50 % röstade. Inte mindre än 73,5 % av dessa sade nej till vägen.

I efterhand har en analys av valresultatet gjorts. Analysen är baserad på en postenkät till ett slumpmässigt urval av Linköpingsbor. Valanalysen presenteras i föreliggande studie.

Place, publisher, year, edition, pages
Statens väg- och transportforskningsinstitut, 1990. p. 28
Series
VTI Meddelande, ISSN 0347-6049 ; 613
Keyword
Swedish, Sweden, Alignment, Main road, Through traffic, Public participation, Attitude, Interview, Vegetation, Tunnel, Comprehension, Traffic relief
National Category
Economics and Business
Identifiers
urn:nbn:se:liu:diva-102797 (URN)
Available from: 2013-12-29 Created: 2013-12-29 Last updated: 2014-01-09
2. Ortsbefolkningens inställning till ny väg för lokaltrafik genom strövområden: fallstudie Broleden i Vänersborg
Open this publication in new window or tab >>Ortsbefolkningens inställning till ny väg för lokaltrafik genom strövområden: fallstudie Broleden i Vänersborg
1993 (English)Report (Other academic)
Abstract [en]

Den objektanalys som vägverket gör för varje planerad ny väg tar ingen hänsyn till negativa miljöeffekter i form av intrång i naturen, i strövområden i anslutning till bebyggelse, och dylikt.

Med hjälp av enkätundersökningar kan en helhetsbedömning av en vägs intrångkostnad i miljön uppskattas. När det är fråga om en planerad lokal väg är det möjligt att utröna hur sådana personer som både är vinnare (som biltraflkanter) och förlorare (som strövare) väger vägens fördelar och nackdelar mot varandra.

I detta arbete redovisas en enkätundersökning om den numera skrinlagda Broleden i Vänersborg. Syftet är att visa hur en enkätundersökning av detta slag kan utföras, hur undersökningspopulationen kan indelas, frågorna formuleras och hur resultatet kan tolkas.

Publisher
p. 23
Series
VTI Meddelande, ISSN 0347-6049 ; 714
Keyword
Swedish, Household, Attitude, Questionnaire, Planning, Cost benefit analysis, Road network, Public transport, Impact study, Environment, Land use, Sweden, Region, Method, Evaluation
National Category
Economics and Business
Identifiers
urn:nbn:se:liu:diva-102798 (URN)
Available from: 2013-12-29 Created: 2013-12-29 Last updated: 2013-12-29
3. Nya vägars intrångskostnader: en sammanställning av resultat av CVM-undersökningar och "för eller emot"-studier
Open this publication in new window or tab >>Nya vägars intrångskostnader: en sammanställning av resultat av CVM-undersökningar och "för eller emot"-studier
1994 (English)Report (Other academic)
Abstract [sv]

Den objektanalys som Vägverket gör för varje planerad väg beaktar inte negativa miljöeffekter såsom intrång i rekreationsområden, förfulning av landskapsbilden etc.

På uppdrag av Vägverket har VTI försökt finna en metod att få in dessa miljöeffekter i konsekvensbedömningen. De metoder som prövats är CV -metoden, vilken på basis av viss typ av enkätundersökningar ger en direkt monetär värdering, och "för eller emot"-studier, som är så utformade att man av den tillfrågades ställningstagande för eller emot vägen ifråga kan härleda en indirekt värdering av miljöintrånget.

Detta arbete innebär en slutredovisning av ovan nämnda projekt. De olika studierna och deras resultat presenteras.

Publisher
p. 30
Series
VTI Meddelande, ISSN 0347-6049 ; 744
Keyword
Swedish, Road network, Investment, Cost benefit analysis, Environment, Landscaping, Impact study, Questionnaire, Evaluation, Planning, Road construction, Sweden, Highway design
National Category
Economics and Business
Identifiers
urn:nbn:se:liu:diva-102799 (URN)
Available from: 2013-12-29 Created: 2013-12-29 Last updated: 2013-12-29
4. Vägars ekonomiska livslängd
Open this publication in new window or tab >>Vägars ekonomiska livslängd
1996 (Swedish)Report (Other academic)
Abstract [sv]

En vägs ekonomiska livslängd (schablonmässigt satt till 40 år i Vägverkets objektanalys) är oftast betydligt kortare än den fysiska livslängden. När en gammal väg ersätts med en ny bryts den gamla vägens ekonomiska livslängdsperiod medan den fysiska lever kvar. Den fysiska livslängden kan i en människas perspektiv i princip vara evig.

(...)

Publisher
p. 22
Series
VTI Notat ; 13:1
Keyword
Swedish, Road network, Lifetime, Economics, Cost, Variability, Urban area, Rural area, Distance, Sweden
National Category
Economics and Business
Identifiers
urn:nbn:se:liu:diva-102800 (URN)
Available from: 2013-12-29 Created: 2013-12-29 Last updated: 2013-12-29
5. Vägars ekonomiska livslängd: sekundär bilagedel
Open this publication in new window or tab >>Vägars ekonomiska livslängd: sekundär bilagedel
1996 (Swedish)Report (Other academic)
Abstract [sv]

Refererat till huvudrapporten.

Detta notat innehåller en sekundär bilagedel till VTI Notat Nr 13:1-1996.

Publisher
p. x
Series
VTI Notat ; 13:2
Keyword
Swedish, Road network, Lifetime, Cost, Economics, Variability, Urban area, Distance, Rural area, Sweden
National Category
Economics and Business
Identifiers
urn:nbn:se:liu:diva-102801 (URN)
Available from: 2013-12-29 Created: 2013-12-29 Last updated: 2013-12-29
6. Beräkningsmodell för infrastrukturinvesteringars intrångskostnader
Open this publication in new window or tab >>Beräkningsmodell för infrastrukturinvesteringars intrångskostnader
2002 (English)Report (Other academic)
Abstract [sv]

l de samhällsekonomiska lönsamhetsberäkningar som genomförs inför en infrastrukturinvestering värderas inte miljöeffekter såsom investeringens fysiska intrång och dess påverkan på landskaps/stadsbilden i monetära termer. I tidigare fallstudier har VTI visat på att detta kan ge grova felinvesteringar.

I föreliggande rapport redovisas flera fallstudier som går under klassificeringen "barriär mot vatten". I de enkäter som ingår i fallstudierna efterfrågas, med hjälp av binär CVM, individers betalningsvilja för att slippa den barriär mot vatten som en infrastrukturanläggning kan innebära. Vi analyserar resultaten och beskriver hur en beräkningsmodell kan konstrueras.

I närområdet till barriären har vi funnit att bostadens närhet ti ll barriären påverkar hur stor betalningsviljan är. I övriga tätorten bestäms betalningsviljan av hur ofta man vistas i området.

Med föreliggande meddelande har vi uppnått ett viktigt etappmål. Ytterligare några väl valda fallstudier krävs innan en slutlig beräkningsmodell för typfallet "barriär mot vatten" kan konstrueras.

Publisher
p. 43
Series
VTI Meddelande, ISSN 0347-6049 ; 939
Keyword
Swedish, Sweden, Environment, Cost benefit analysis, Investment, Road construction, Impact study, Value analysis, Barrier function, Landscaping, Estimation, Questionnaire, Model
National Category
Economics and Business
Identifiers
urn:nbn:se:liu:diva-102802 (URN)
Available from: 2013-12-29 Created: 2013-12-29 Last updated: 2013-12-29

Open Access in DiVA

No full text in DiVA

Authority records BETA

Grudemo, Stefan

Search in DiVA

By author/editor
Grudemo, Stefan
By organisation
Department of Management and EconomicsFaculty of Arts and Sciences
Social Sciences

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar

isbn
urn-nbn

Altmetric score

isbn
urn-nbn
Total: 135 hits
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
 • apa
 • harvard1
 • ieee
 • modern-language-association-8th-edition
 • vancouver
 • oxford
 • Other style
More styles
Language
 • de-DE
 • en-GB
 • en-US
 • fi-FI
 • nn-NO
 • nn-NB
 • sv-SE
 • Other locale
More languages
Output format
 • html
 • text
 • asciidoc
 • rtf