liu.seSearch for publications in DiVA
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Hälso- och samhällsutvecklingen i Sverige 1750-2000
Linköping University, Faculty of Arts and Sciences. Linköping University, Department of Department of Health and Society, Tema Health and Society.
2005 (Swedish)In: Svenska folkets historia i ett historiskt perspektiv / [ed] Jan Sundin, Christer Hogstedt, Jakob Lindberg och Henrik Moberg, Stockholm: Statens folkhälsoinstitut , 2005, 35-79 p.Chapter in book (Other academic)
Abstract [sv]

Sverige har i ett internationellt perspektiv en lång tradition av att bedriva det som nu kallas folkhälsopolitik. Den mångfald av insatser som genomförts har påverkat både hälsan och medellivslängden, vilken fördubblats sedan mitten av 1700-talet. Denna utveckling går dock inte enbart, eller ens främst, att tillskriva folkhälsopolitiska insatser. Förändringar i befolkningens hälsa, sjuklighet och dödlighet måste ses i relation till samhällets struktur i olika skeden och samhällsutvecklingen i bred mening.

De första tecknen på en mer medveten folkhälsopolitik i Sverige kan urskiljas under 1700-talet. Merkantilismen, som lade stor vikt vid ett lands folkökning, kom att bli en viktig drivkraft för mer systematiska insatser för att förbättra det som i dag betecknas som folkhälsa. Omhändertagandet av sjuka före 1700-talet var huvudsakligen en fråga om att isolera dem som redan var sjuka av spetälska, pest och andra epidemiska sjukdomar. Det handlade i bästa fall om social omsorg, ofta utstötning, sällan bot. Under 1700-talet försköts emellertid intresset i riktning mot försök dels att förebygga sjukdomar, dels att göra sjuka personer till produktiva arbetare igen. Ett framträdande drag i denna förskjutning var att hela befolkningens hälsa och välbefinnande blev till ett av den politiska maktens viktigaste mål. De samhälleliga insatser som genomfördes på den här tiden, exempelvis inrättandet av Tabellverket (en föregångare till nuvarande Statistiska centralbyrån) samt krav på utbildade barnmorskor i varje socken, låg i linje med en optimism om att man med kunskap och rationellt handlande skulle kunna förbättra livet i Sverige.

Place, publisher, year, edition, pages
Stockholm: Statens folkhälsoinstitut , 2005. 35-79 p.
National Category
Social Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:liu:diva-30176Local ID: 15664ISBN: 91-7257-335-xOAI: oai:DiVA.org:liu-30176DiVA: diva2:250997
Available from: 2009-10-09 Created: 2009-10-09 Last updated: 2013-10-02Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text

Other links

find book at a swedish library/hitta boken i ett svenskt bibliotekläs hela texten

Search in DiVA

By author/editor
Willner, Sam
By organisation
Faculty of Arts and SciencesTema Health and Society
Social Sciences

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 187 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link