liu.seSearch for publications in DiVA
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Styrbar systemförvaltning: att organisera systemförvaltningsverksamhet med hjälp av effektiva förvaltningsobjekt
Linköping University, Department of Computer and Information Science. Linköping University, The Institute of Technology.
2005 (Swedish)Doctoral thesis, monograph (Other academic)
Abstract [sv]

Många organisationer som anvander IT-system i sin verksamhet bedriver ocksa någon form av systemförvaltningsverksamhet. Någon eller några aktörer har till uppgift att kontinuerligt vidmakthålla och vidareutveckla organisationers verksamhet med hjälp av IT-system. Avhandlingen belyser hur detta arbete går till idag och hur det bör organiseras för att öka styrbarheten i systemförvaltningsverksamheter. Forskningsprocessen har haft en kvalitativ ansats med såväl induktiva som deduktiva inslag. Källstudier och intervjuer har genomförts for att kartlagga vilka aktiviteter som ingar i en systemförvaltningsverksamhet och hur den är organiserad. Dessutom har tre fallstudier genomförts med aktionsforskningsinslag i syfte att skapa effektiva förvaltningsobjekt som grund för organisering av systemförvaltningsverksamhet. Resultatet av arbetet är ett konceptuellt ramverk för att organisera systemförvaltningsverksamhet med hjalp av effektiva förvaltningsobjekt. Ramverket är uppbyggt kring fyra centrala begrepp; förvaltningsuppdrag, förvaltningsobjekt, förvaltningsorganisation och förvaltningsaktiviteter som alla ör relaterade till organiseringsbegreppet genom att de tre förstnämna utgör medel för att organisera systemförvaltningsverksamhet (aktiviteter). En delmängd av resultatet utgörs av en model för avgränsning och definition av förvaltningsobjekt. I avhandlingen ges ocksa förslag till referensdefinitioner på systemförvaltning och dess ingående aktiviteter; kunskapsstöd, ändringshantering, förvaltningsstyrning och daglig IT-drift och underhåll.

Place, publisher, year, edition, pages
Linköping: Linköpings universitet , 2005. , 325 p.
Series
Linköping Studies in Information Science. Dissertation, ISSN 1403-6231 ; 12
Keyword [sv]
Systemförvaltning, Computer networks - Management
National Category
Computer Science
Identifiers
URN: urn:nbn:se:liu:diva-33144Local ID: 19124ISBN: 91-85297-60-7OAI: oai:DiVA.org:liu-33144DiVA: diva2:253967
Public defence
2005-04-20, Hörsal Planck, Fysikhuset, Linköping, 13:15 (Swedish)
Available from: 2009-10-09 Created: 2009-10-09 Last updated: 2012-11-07

Open Access in DiVA

No full text

Search in DiVA

By author/editor
Nordström, Malin
By organisation
Department of Computer and Information ScienceThe Institute of Technology
Computer Science

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 547 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link