liu.seSearch for publications in DiVA
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Att vara lärare eller att arbeta som lärare - en reflektion över läraridentiteten
Linköping University, Department of Behavioural Sciences, Studies in Adult, Popular and Higher Education. Linköping University, Faculty of Educational Sciences.
2006 (Swedish)Report (Other academic)Alternative title
Ingår i rapporten: Nya villkor för lärande och undervisning: 9:e Universitetspedagogiska konferensenvid Linköpings universitet 17 oktober 2005, Helene Hård af Segerstad(Red) (Swedish)
Abstract [sv]

Denna text har tre olika utgångspunkter. Den första är mitt intresse för iden-titetsfrågan. Den andra kommer från postmoderna feministiska tankar - de-ras belysning om ‘‘positionality’’ i undervisnings sammanhang. Att fundera över ens ‘‘positionality’’ i relation till identitetsfrågor, att fundera över Vem jag är som lärare kommer från den tredje punkten, dvs. behov av reflektion. Dessa tankar kopplas till varandra och formulerar syftet med denna text.

Syftet med texten är att problematisera och reflektera över min lärariden-titet (eller icke- identitet) och vad det eventuellt kan innebära i undervisnings-sammanhang. Efter denna inledning följer en kort beskrivning av teoretiska bakgrunder och reflektion över lärare och identitet som berör frågeställning-ar så som:

  • Hur förstår jag frågan om identitet och ‘positionality’1?
  • Att vara lärare, hur förhåller jag mig till den sociala rollen? Hur kan man förstå detta förhållningssätt?
  • Hur relateras min ‘positionality’ till identitetsfrågan?

Jag har fått hjälp från min kollega. Vi har samtalat om frågor som berör lä-raridentiteten, vilken textens reflektionsdel grundar sig i. När jag planerade denna text, tänkte jag att jag skulle samtala med henne och skriva texten på ett sätt så att vem som säger vad syns tydligt. Men som vanligt blir det inte som man planerat. Min reflektion växte ovanpå vårt samtal; det är en pro-dukt av interaktion mellan oss, och en produktion av reflektion över samtalet. Det är inte för att göra ägandeskap på reflektionen, utan snarare påpeka att det inte är intressant att spåra vem som säger vad, och att texten kommit från en punkt under ständig process.

Place, publisher, year, edition, pages
Linköping: Linköpings universitet , 2006. , 38-49 p.
Series
CUL-rapporter, ISSN 1652-9278 ; 2006:10
Keyword [sv]
Läraridentitet, Genus, Etnicitet
National Category
Social Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:liu:diva-33721Local ID: 19762ISBN: 91-85497-52-5OAI: oai:DiVA.org:liu-33721DiVA: diva2:254544
Available from: 2009-10-09 Created: 2009-10-09 Last updated: 2011-03-10Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text

Search in DiVA

By author/editor
Ahn, Song Ee
By organisation
Studies in Adult, Popular and Higher EducationFaculty of Educational Sciences
Social Sciences

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 297 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link