liu.seSearch for publications in DiVA
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Handel och mission hos kanadensiska mi'kmaqindianer under 1600-talet
Linköping University, Department of Culture and Communication. Linköping University, Faculty of Arts and Sciences.
1998 (Swedish)In: Religioner i Norr (Svensk religionshistorisk årsskrift, vol 7) / [ed] David Westerlund, Göteborg: Svenska samfundet för religionshistorisk forskning , 1998, 218-232 p.Chapter in book (Other academic)
Abstract [sv]

Exempel från 1600-talet på förändringar av mi'kmaqs traditioner visar att mötet med den europeiska kulturen inte var konfliktfritt och mötte motstånd från mi'kmaq. Beskrivningarna om missionens snabba framgång ger inte en helt rättvisande bild. Det var missionärerna som skrev historien och de ville också framstå i en fördelaktig dager inför sina överordnade. För de mi'kmaq som samlades kring missionsstationerna och var beroende av handeln hade både den nya livsstilen och de fördelar som kontakterna med missionärerna medförde förändrat deras traditionella värld. Men fortfarande levde många ett nomadliv. Kriget mellan fransmän och engelsmän på 1700-talet skulle stärka mi'kmaqs allians med Frankrike och därmed katolicismen. Engelsmännens seger i kriget och den strida strömmen av engelska nybyggare som slog sig ned i provinsen utmynnade i en katastrof för mi'kmaq. Handeln med fransmännen och missionen hade förändrat deras traditionella levnadssätt, men de brittiska bosättarna lade helt enkelt beslag på deras jaktmarker och fiskevatten. Trots mi'kmaqs svåra umbäranden under 1800-talet visar nedteckningar av deras legender och folklore i slutet av århundradet att generationers traderade berättelser fortfarande levde kvar. Det var först när mi'kmaq övergav sitt nomadiserande liv, bosatte sig på reservat och drogs in i det moderna samhället som den muntliga traditionen till stora delar gick förlorad.  

Place, publisher, year, edition, pages
Göteborg: Svenska samfundet för religionshistorisk forskning , 1998. 218-232 p.
Keyword [sv]
1600-talet, kanadensiska mi'kmaqindianer, mission, kulturmöten
National Category
Social Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:liu:diva-42297Local ID: 62419ISBN: 91-973063-2-0OAI: oai:DiVA.org:liu-42297DiVA: diva2:263153
Available from: 2009-10-10 Created: 2009-10-10 Last updated: 2014-04-10

Open Access in DiVA

No full text

Search in DiVA

By author/editor
Hornborg, Anne-Christine
By organisation
Department of Culture and CommunicationFaculty of Arts and Sciences
Social Sciences

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 16 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link