liu.seSearch for publications in DiVA
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Personal Genomics: Consumer Genomics Companies and their Rhetoric
Linköping University, Department of Culture and Communication, Centre for Applied Ethics. Linköping University, Faculty of Arts and Sciences.
2010 (English)In: Consumer Medicine / [ed] Aaro Tupasela, Copenhagen: Nordic Council of Ministers , 2010, 1, 39-51 p.Chapter in book (Other academic)
Abstract [da]

Nordisk ministerråds komité for bioetikk (NCBio) ble etablert i 1989 for å fremme nordisk samarbeid og utveksling av informasjon om bioetikk mellom forskere, politikere, opinionsledere og myndighetene. NCBio arrangerer arbeidsmøter, konferanser og gir ut rapporter eller andre publi-kasjoner for å stimulere nordisk og internasjonal debatt om bioetikk. NCBio har to medlemmer fra hvert av de fem nordiske landene. Med-lemmene blir oppnevnt av Nordisk Ministerråd etter å ha blitt nominert av de nordiske landene. Komitéen finansieres av Nordisk Ministerråd.

I denne redigerte boken presenterer vi synspunkter fra flere av de invi-terte foredragsholderne på to av konferansene våre i 2009. Den første konferansen ble avholdt i januar i Århus, Danmark. Den omhandlet gene-tisk selvtesting og fokuserte på utviklingen av genetiske tester som selges på internett og sendes direkte til forbrukerne. Den andre konferansen ble avholdt i mai i Sigtuna, Sverige, og den omhandlet medisinsk turisme. Begge konferansene har til felles at de fokuserer på det vi har kalt "con-sumer medicine" eller på norsk "forbrukermedisin". På hvert sitt område utforsket konferansene produksjon og salg av medisinske varer og tjenes-ter som tilbys pasienter over hele verden. Disse pasientene blir imidlertid i stadig større grad sett på som forbrukere av disse varene og tjenestene. Det tradisjonelle synet på pasienter som passive mottakere av helsetjenes-ter har i løpet av det siste tiåret gradvis blitt endret mot at pasienter er aktive forbrukere som tar et sterkere ansvar for behandling og oppfølg-ning av egen sykdom. Dette drastiske skiftet bringer imidlertid med seg en rekke utfordringer som det er behov for å utforske nærmere.

Med stadig flere nye produkter og tjenester på det åpne markedet, øker behovet for å se nøye på hvilke konsekvenser dette får for enkeltindivi-der, bestemte grupper og samfunnet som helhet. De to konferansene om genetisk selvtesting og helseturisme identifiserte flere viktige utfordring-

Consumer Medicine 12

er. Dette viser at det er behov for å se nærmere på konsekvensene av denne utviklingen.

NCBio håper at denne boken blir en viktig ressurs for dere som er in-teressert i utviklingen og konsekvensene av forbrukermedisin. Spesielt håper vi at boken kan bidra til å synliggjøre noen av de mest sentrale temaene og utfordringene knyttet til styringen av denne utviklingen.

Place, publisher, year, edition, pages
Copenhagen: Nordic Council of Ministers , 2010, 1. 39-51 p.
Series
, TemaNord, ISSN 0908-6692
National Category
Social Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:liu:diva-57480ISBN: 978-92-893-2038-2OAI: oai:DiVA.org:liu-57480DiVA: diva2:325898
Available from: 2010-06-21 Created: 2010-06-21 Last updated: 2013-07-11Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text
Buy this publication >>

Other links

find book at a swedish library/hitta boken i ett svenskt biblioteklink to publisher

Search in DiVA

By author/editor
Nordgren, Anders
By organisation
Centre for Applied EthicsFaculty of Arts and Sciences
Social Sciences

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 44 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link