liu.seSearch for publications in DiVA
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Den sociala modellen
Linköping University, Department of Social and Welfare Studies. Linköping University, Faculty of Arts and Sciences.
2005 (Swedish)In: Sociologiska perspektiv på funktionshinder och handikapp / [ed] Berth Danermark, Lund: Studentlitteratur , 2005, -171 p.Chapter in book (Other academic)
Abstract [sv]

Inom det handikappvetenskapliga området pågår en intensiv diskussion om värdet av olika teoretiska tolkningar av funktionshinder och handikapp. Den konsensus om fruktbarheten i den sociala modell som tidigare rådde har under senare tid utsatts för kritik och alternativa synsätt har lanserats. Samtidigt är diskussionen ofta, främst i brittisk men även i amerikansk kontext, fortfarande präglad av ett medicinskt individualistiskt perspektiv. I Sverige har vi en något annorlunda historia och teoriutveckling inom området. Här var vi mycket tidiga med att diskutera frågan utifrån ett synsätt där både individen och det omgivande samhället har sin självklara plats. För första gången på svenska presenteras här en sammanställning av olika perspektiv som fokuserar på funktionshinder och handikapp samtidigt som andra intressanta sociologiska teoretiska perspektiv lyfts fram för att ytterligare fördjupa kunskapen i ämnet. Sociologiska perspektiv på funktionshinder och handikapp vänder sig i första hand till studerande som fokuserar på handikapp i sin utbildning, exempelvis inom sociala omsorgsutbildningar, handikappvetenskap, men även till studerande som söker ett spännande tillämpningsområde för sociologiska teorier. Den som i sitt arbete kommer i kontakt med personer med funktionshinder får också en värdefull introduktion i moderna förklaringsmodeller till funktionshinder och handikapp. Bokserien "Handikapp och samhälle" syftar till att tematiskt presentera aktuella socialvetenskapliga perspektiv på funktionshinderoch handikapp för såväl universitets- och högskolestuderande som andra intresserade. Redaktörer för serien är Ove Mallander och Magnus Tideman, universitetslektorer vid Malmö högskola respektive Högskolan i Halmstad. Mer information om våra bokserier och övriga böcker inom ämnesområdet finns på webbplatsen Handikapp och funktionshinder.

Place, publisher, year, edition, pages
Lund: Studentlitteratur , 2005. -171 p.
Series
, Handikapp & samhälle
National Category
Social Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:liu:diva-57842ISBN: 91-44-03465-2ISBN: 978-9-14403-465-2OAI: oai:DiVA.org:liu-57842DiVA: diva2:328027
Available from: 2010-07-01 Created: 2010-07-01 Last updated: 2013-10-16Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text

Other links

find book at a swedish library/hitta boken i ett svenskt bibliotek

Search in DiVA

By author/editor
Gustavsson Holmström, Marie
By organisation
Department of Social and Welfare StudiesFaculty of Arts and Sciences
Social Sciences

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 305 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link