liu.seSearch for publications in DiVA
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Visionen realiserad? -När nationell politik möter lokal praktik
Linköping University, Department of Management and Engineering, Political Science . Linköping University, Faculty of Arts and Sciences.
2009 (Swedish)Conference paper (Other academic)
Abstract [sv]

Utvecklingen av e-förvaltning i Sverige befinner sig i en intensiv fas. I detta papper analyseras implementeringsprocessen från nationell diskurs (kring IKT-utveckling i offentlig sektor) till lokal praktik (i en offentlig vårdorganisation). Fokus ligger på att förstå hur lokal policy kring e-förvaltning uppstår.    

 

Den nationella diskursen på e-förvaltningsområdet harmoniserar inte nödvändigtvis med den lokala. I lokal implementering av nationell policy tolkas, utvecklas och förändras de centrala visionerna. Detta sker i samverkansprocesser i nätverk av aktörer, som befinner sig såväl i som utanför den offentliga sektorn. Syftet med detta papper är att analysera betydelsen av lokal kunskap när en policy skapas i mötet mellan nationell politik och lokal praktik.

 

De empiriska resultat som presenteras i papperet härrör från en studie av ett lokalt exempel: införandet av det elektroniska journalsystemet Cosmic i ett svenskt landsting.

 

De preliminära slutsatserna är att lokal kunskap är betydelsefullt i utvecklingen av lokal policy, och avgörande för hur den nationella diskursen tolkas och iscensätts.

Place, publisher, year, edition, pages
2009.
Keyword [sv]
diskurs, policy, implementering, landsting, elektroniskt journalsystem, lokal kunskap, IKT, e-förvaltning
National Category
Social Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:liu:diva-63212OAI: oai:DiVA.org:liu-63212DiVA: diva2:377017
Note
Presenterat vid Nordiska kommunforskarkonferensen, Åbo, Finland, november 2009 Available from: 2010-12-13 Created: 2010-12-13 Last updated: 2010-12-28

Open Access in DiVA

No full text

Search in DiVA

By author/editor
Andréasson, Ester
By organisation
Political Science Faculty of Arts and Sciences
Social Sciences

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 90 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link