liu.seSearch for publications in DiVA
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Förändring, organisering och makt –en studie av teknikens roll i en lokal offentlig organisation
Linköping University, Department of Management and Engineering, Political Science . Linköping University, Faculty of Arts and Sciences.
2010 (Swedish)Conference paper (Other academic)
Abstract [sv]

Papperet utgör ett första utkast till slutsatskapitel i min licentiatavhandling. I papperet ges även en kort presentation av licentiatavhandlingens övriga delar.

 

Det empiriska material som ligger till grund för licentiatavhandlingens analys utgörs av en fallstudie av införandet av ett integrerat IT-system i ett svenskt landsting. Genom en rik empirisk beskrivning av detta strategiskt utvalda fall och en analys av empirin utifrån teorier kring implementering och strukturering har kunskap och förståelse för samspelet mellan teknik och organisation i en offentlig vårdorganisation utvecklats.

 

I papperet presenteras avhandlingens slutsatser samlade under tre kritiska teman som har identifierats i den studerade processen. Dessa rör spänningen mellan värderingar i den privata och offentliga sektorn, synen på tekniken som en aktör möjlig att känna tillit till samt interaktionen mellan sociala och tekniska system.

 

Ett av licentiatavhandlingens bidrag är att den dragit fram en i statsvetenskapliga sammanhang ofta dold aktör –tekniken– och därmed visat på teknikens betydelsefulla roll i offentlig verksamhet. Avhandlingen har också bidragit med ett konkret exempel på hur gränserna mellan privat och offentlig sektor suddas ut i informationssamhället, och vilka konsekvenser detta får för organisering och arbetsvardag i en lokal offentlig organisation.

Place, publisher, year, edition, pages
2010.
National Category
Social Sciences Interdisciplinary
Identifiers
URN: urn:nbn:se:liu:diva-63213OAI: oai:DiVA.org:liu-63213DiVA: diva2:377020
Note
Presenterat vid Statsvetenskapliga förbundets årsmöte, Göteborg, oktober -10Available from: 2010-12-13 Created: 2010-12-13 Last updated: 2010-12-28

Open Access in DiVA

No full text

Other links

http://www.pol.gu.se/digitalAssets/1315/1315806_uppsats-till-statsvetenskapliga-f--rbundets---rsm--te-2010--ester-andr--asson--arbetsgrupp-7.pdf

Search in DiVA

By author/editor
Andréasson, Ester
By organisation
Political Science Faculty of Arts and Sciences
Social Sciences Interdisciplinary

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 103 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link