KAJSA ELLEGJÅRDS FORSKNING handlar om att göra vardagen och de vardagliga praktikerna förståeliga. Hennes breda engagemang för samhällsutvecklingen är märkbart i den tidsgeografiska forskningen, i vardagslivet, hushållet, hållbar utveckling, energifrågor i allmänhet och i kopplingen mellan vardags- och policynivå. Hon strävar efter att öka förståelsen för skärningsytan mellan mikro- och makronivåerna och kunskapen kring hur vi människor hanterar vår komplexa vardag. Hon återkommer ofta till betydelsen av kunskapen om de handlingsramar som kringgärdar oss och som begränsar och möjliggör hållbar resursanvändning.
Kajsa Ellegård är professor vid tema Teknik och social förändring (tema T) vid Linköpings universitet sedan 1998. Hon disputerade i kulturgeografi vid Göteborgs universitet 1983. Som doktorand och forskare ingick hon i Torsten Hägerstrands forskargrupp i tidsgeografi vid Lund universitet. Från 1984 var hon verksam som forskarassistent och docent vid Kulturgeografiska institutionen, Göteborgs universitet och utvecklade den tidsgeografiska ansatsen genom att studera allt mellan bilproduktionsprocesser och vardagslivet. Därefter blev hennes forskning allt bredare i sina empiriska tillämpningar när hon kom tema T. Här har hon även varit en viktig utvecklare av forskningsmiljöer och av organisationen Linköpings universitet.
Kajsa Ellegårds bidrag till den tvärvetenskapliga forskningen och undervisningen är viktigt liksom även till den allmänna folkbildningen. Essäerna i denna bok återspeglar det breda perspektiv Kajsa Ellegård har i sin forskning.
Boken Sammanvävt - det goda livet i vardagsforskningen knyter an till Kajsa Ellegårds arbete för att få ihop perspektiv, metoder och analysnivåer. Sammanvävd är även hennes egen vardag då hon lyckas hålla samman sina olika projekt; de akademiska, organisatoriska och de privata.
Boken överlämnar vi, kollegor och vänner, som en gåva och hyllning i samband med Kajsa Ellegårds 60-årsdag den 15 februari 2011.