liu.seSearch for publications in DiVA
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Implementeringsloopen – om projekt som organisationsform i Governance sammanhang
Linköping University, Department of Management and Engineering, Political Science. Linköping University, Faculty of Arts and Sciences.
2010 (Swedish)In: Statsvetenskapliga förbundets årsmöte: Arbetsgruppen: Förvaltnings som business, 2010Conference paper (Other academic)
Abstract [sv]

Den klassiska föreställningen om implementering som en del i policyprocessen med de givna sekventiella stegen: beslut, genomförande, utvärdering, utvecklades i sammanhang som präglades av government. Men idag då allt mer av offentlig verksamhet präglas av fler-nivå-governance, med samverkan, nätverk och allt fler olika aktörer som vardaglig praktik så förändras även implementeringen som process. I governencestrukturer drivs implementeringen ofta som projekt. Sådana projekt inleds med beslut, de genomförs och utvärderas. Implementeringen har således en egen process i policyprocessen, vill jag hävda.

I detta paper vill jag dels driva en teoretisk tes om implementeringsloopen och dels visa hur projektformen som loop används för att realisera offentlig politik i första hand kommunalt. Tre empiriska illustrationer används: bredbandsutbyggnad i en kommun, elektroniska patientjournaler i ett landsting samt byggnationen av ett kulturhus i en norrlandskommun. Projektbegreppet är idag mycket frekvent förekommande både som styrmodell och administrativ praktik i offentlig förvaltning, men problematiseras sällan explicit i implementeringsteorier. Däremot finns omfattande litteratur kring projekt som verksamhetsform och styrprincip inom businessforskningen. Slutsatserna kommer således att binda samman dessa teorier för att ge ett teoretiskt bidrag kring projektformer i governcance samt även ge praktiska råd för att driva projekt i nätverksförvaltning.

Place, publisher, year, edition, pages
2010.
National Category
Political Science (excluding Public Administration Studies and Globalization Studies)
Identifiers
URN: urn:nbn:se:liu:diva-68280OAI: oai:DiVA.org:liu-68280DiVA: diva2:417351
Conference
Statsvetenskapliga förbundets årsmöte
Available from: 2011-05-16 Created: 2011-05-16 Last updated: 2011-05-25

Open Access in DiVA

No full text

Search in DiVA

By author/editor
Wihlborg, Elin
By organisation
Political ScienceFaculty of Arts and Sciences
Political Science (excluding Public Administration Studies and Globalization Studies)

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 83 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link