liu.seSearch for publications in DiVA
Change search
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
 • apa
 • harvard1
 • ieee
 • modern-language-association-8th-edition
 • vancouver
 • oxford
 • Other style
More styles
Language
 • de-DE
 • en-GB
 • en-US
 • fi-FI
 • nn-NO
 • nn-NB
 • sv-SE
 • Other locale
More languages
Output format
 • html
 • text
 • asciidoc
 • rtf
Kartläggning av insatser mot prostitutionen i Stockholm, Göteborg och Malmö: Delrapport 2 ur Prostitution i Sverige – Kartläggning och utvärdering av prostitutionsgruppernas insatser samt erfarenheter och attityder i befolkningen
Lunds universitet.
Linköping University, Department of Clinical and Experimental Medicine, Child and Adolescent Psychiatry. Linköping University, Faculty of Health Sciences.
2012 (Swedish)Report (Other academic)
Abstract [sv]

Syftet med undersökningen är att kartlägga de tre stora kommunernas verksamheter riktade mot mot prostitutionen och till personer som försäljer sexuella tjänster (FAST) eller köper sexuella tjänster (KAST). Rapporten beskriver i huvudsak de kommunala verksamheternas organisation, inriktning, resurser och arbetssätt. Detta för att bättre förstå förutsättningarna för de totala insatser som görs mot målgrupperna (delrapport 3-4) och de behandlingar som erbjuds målgrupperna och som senare beskrivs i tre andra delrapporter (delrapport 5-7).

Metod. Som underlag för rapporten har personalen vid varje enhet intervjuats vid personliga besök på enheterna och verksamhetsbeskrivningar, årsredovisningar, projektdokumentation och informationsmaterial har samlats in. Intervjucitat från intervjuer med personal är i texten markerade med kursiv stil. Det är således verksamheternas egna beskrivningar och inte våra värderingar eller bedömningar som utgör underlaget för denna rapport. Kartläggningen har gjorts vid projektets början 2009 samt kontinuerligt fram till december 2011 då rapporten stämdes av med personalen vid de tre prostitutionsgrupperna.

Resultat. Det finns tre offentligt finansierade verksamheter som har som uppgift att arbeta mot prostitutionen i Sverige och dessa finns i de tre storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö.  Samtliga verksamheter har enheter riktade till Försäljare av Sexuella Tjänster (FAST) och Köpare av Sexuella Tjänster (KAST).

Samtliga enheter lyder organisatoriskt under socialtjänsten i respektive kommun.      På personalsidan (heltidstjänster) hade under hösten 2011 Stockholm sammanlagt 10.25 tjänster + chef, Göteborg 5,0 tjänster + chef, Malmö 6,0 tjänster + chef.

De tre enheternas likheter är betydande då det gäller de grundläggande målsättningarna. Dessa är att:

 • arbeta för att minska prostitutionen. Verksamheten ska ha kunskap om prostitutionens omfattning i sitt upptagningsområde och kontinuerligt följa prostitutionens förändringar på gatan, hotell och barer och nätet.
 • ansvara för utveckling och samarbete med andra myndigheter och frivilliga organisationer i traffickingfrågor. En första kontakt och stödinsats för vissa traffickingoffer i sitt upptagningsområde i samarbete med aktuell stadsdelsförvaltning/kommun.
 • erbjuda och ge kvinnor och män i prostitution eller prostitutionsliknande verksamhet på olika sätt stöd och hjälp för att kunna hitta andra alternativ (råd och stöd och behandling).
 • bedriva ett uppsökande arbete i första hand riktat mot gatuprostitutionen, men även andra miljöer och Internet
 • erbjuda och ge köpare av sexuella tjänster råd och stöd och behandling.
 • kunna erbjuda personal inom kommunen och andra samarbetspartners information och stöd i frågor som rör området.

De tre enheterna skiljer sig åt på en del områden som i huvudsak har med tradition och prioriteringar i arbetet:

 • I Stockholm erbjuds klienter gynekologiska undersökningar av enhetens barnmorska/gynekologer, Spiralprojektet. Vid behov kontakt med psykiatriker och leg.läkare i samarbete med landstinget. Vare sig Göteborg eller Malmö har motsvarande verksamhet.
 • Göteborg är den enhet (KAST) som tidigast och mest konsekvent utvecklat ett arbete att erbjuda samtal och behandling till sexköpare och sexmissbrukare.
 • Malmö är den enhet som tidigast och mest konsekvent arbetar med skadereducerande insatser (harm reduction) genom att dela ut ett s.k. preventionspaket – en liten väska med en säkerhetsguide, personlarm, kondomer, glidmedel, tandborste, våtservetter mm.
 • Malmö är den enhet som först utvecklat ett uppsökande arbete över Internet. Detta har sedan i mindre skala anammats av enheterna i Stockholm och Göteborg. Malmö har också utvecklat gruppverksamhet för anhöriga till köpare av sexuella tjänster samt gruppsamtal med kvinnor som både har en missbruksproblematik och sålt sexuella tjänster.
 • De teoretiska modellerna i kontakterna med klienterna men fr.a. i behandlingsarbetet skiljer också mellan enheterna

Under perioden som uppdraget pågått 2009-2011 har det vid varje enhet skett omorganiseringar och t.ex. har samtliga enheter bytt enhetschef, personalsituationen har varit osäker liksom de ekonomiska förutsättningarna för att bedriva verksamheterna. Detta har enligt såväl intervjuare som utredare haft en negativ påverkan (osäkerhet, erfarenhets- och kapacitetstapp, omprioriteringar) på verksamheterna.

Verksamheterna har enligt ovan tämligen breda arbetsuppgifter men de målgrupper man arbetar med är inom FAST i första hand kvinnor och män som befinner sig i prostitution eller prostitutionsliknande verksamhet men även preventivt för att förhindra unga människor att börja sälja sex samt stöd och behandling till kvinnor och män när de lämnat prostitutionen. Inom KAST är den officiella målgruppen män och kvinnor som köper sex men i verkligheten så är det nästen lika många som har ett sexmissbruk som söker sig till enheterna. Detta motiveras med att det inom ramen för ett sexmissbruk är stor risk att individen även köper sex.

Av materialet och intervjuerna framkommer att på de flesta enheterna kommer majoriteten av behandlingsärendena i FAST via tidigare kontakter, rekommendationer av andra inklusive tidigare klienter vid enheterna samt information från hemsidor.

Rekommendationer. Det är viktigt att inledningsvis kommentera att det utifrån ett föränderligt samhälle så förändras även prostitutionens förutsättningar. Dessa förändringar har dels att göra med tillkomsten av Internet dels av människors rörlighet i samhället men även internationellt. Utifrån dessa successivt förändrade villkor är det inte tillfredställande att var man bor i Sverige blir avgörande för vilken hjälp man kan få som säljare eller köpare av sexuella tjänster.

Den statliga styrningen har syftet att ge kommuner och landsting förutsättningar att kunna erbjuda befolkningen vård på lika villkor, samt att säkerställa att verksamheterna upprätthåller en säker och god vård enligt vetenskap och beprövad erfarenhet (SOU 1999:66). Människor ska således utifrån sina behov erbjudas råd och stöd samt behandling oavsett var de bor i landet.

 • vi rekommenderar en översyn över hur individer utanför de tre storstäderna kan tillförsäkras samma service som dessa kommuners invånare. Frågan är inte helt okomplicerad då målgruppernas klienter till stor utsträckning behöver mötas lokalt med uppsökande verksamhet, råd och stöd samt samtalsbehandling. Detta kan för en del klienter, som bor strax utanför de tre storstadsområdena, lösas genom att dessa enkelt får tillgång till någon av de tre prostitutionsenheterna. För andra kan behovet av dessa insatser kanske lösas genom att ett nationellt nätverk av på prostitutionsområdet kunniga personer etableras i landet.
 • köp och försäljning av sexuella tjänster över Internet blir allt vanligare såväl bland unga (< 18 år) som äldre. Den Internetrelaterade prostitutionen är betydligt osynligare än t.ex. gatuprostitutionen. En ökad aktivitet genom information och uppsökande verksamhet på Internet behöver stödjas och utvecklas. Erfarenheter som uppnåtts vid prostitutionsverksamheten i Malmö bör tas till vara och uppgiften bör vara ett nationellt ansvar.

Samtliga verksamheter bedriver råd och stöd, samtal och samtalsbehandling samtidigt som det saknas övergripande regler för journalskrivning annat än för Spiralprojektets medicinska del. Detta är högst otillfredsställande då majoriteten av klienterna framför allt inom FAST programmen ofta har en påtaglig psykisk ohälsa och allvarliga sociala problem. Anonymitetsaspekten har haft företräde före rättssäkerhetsaspekten

 • vi föreslår en översyn av journalföringsreglerna för verksamheternas direkta klientarbete

I kartläggningen av enheternas arbete framkommer en traditionell bild av kvinnor som säljer sex till män, d.v.s. en traditionell vuxen bild av prostitutionen. Tidigare undersökningar av ungdomar och denna undersöknings delrapport 1 visar dock att det är vanligare att pojkar och män säljer sex än att flickor och kvinnor gör det. Till detta kommer att unga människor med homo-, bi- eller transsexuell läggning (HBT) oftare har erfarenheter att sälja sex.

 • vi föreslår att extra ansträngningar görs för bättre nå ut med information och service till män som säljare av sexuella tjänster liksom personer med homo-, bi-, eller transexuell läggning.
Place, publisher, year, edition, pages
Linköping: Linköping University Electronic Press, 2012. , p. 73
National Category
Social Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:liu:diva-75362ISBN: 978-91-7519-927-6 (print)OAI: oai:DiVA.org:liu-75362DiVA, id: diva2:506208
Available from: 2012-03-01 Created: 2012-02-28 Last updated: 2012-03-05Bibliographically approved

Open Access in DiVA

Kartläggning av insatser mot prostitutionen i Stockholm, Göteborg och Malmö: Delrapport 2 ur Prostitution i Sverige – Kartläggning och utvärdering av prostitutionsgruppernas insatser samt erfarenheter och attityder i befolkning(548 kB)2491 downloads
File information
File name FULLTEXT03.pdfFile size 548 kBChecksum SHA-512
35ad8399916b7cb536eed107d238ed7023f57b79ab5d82ab2f19d3a8c0060b2bdfce70a3390bda83f507952364e4a80f41b060983bad6daedf93bd174a9ee015
Type fulltextMimetype application/pdf

Other links

Prostitution i Sverige. Huvudrapport

Authority records BETA

Svedin, Carl Göran

Search in DiVA

By author/editor
Svedin, Carl Göran
By organisation
Child and Adolescent PsychiatryFaculty of Health Sciences
Social Sciences

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
Total: 2491 downloads
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

isbn
urn-nbn

Altmetric score

isbn
urn-nbn
Total: 1796 hits
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
 • apa
 • harvard1
 • ieee
 • modern-language-association-8th-edition
 • vancouver
 • oxford
 • Other style
More styles
Language
 • de-DE
 • en-GB
 • en-US
 • fi-FI
 • nn-NO
 • nn-NB
 • sv-SE
 • Other locale
More languages
Output format
 • html
 • text
 • asciidoc
 • rtf