liu.seSearch for publications in DiVA
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Mellan stöd och kontroll: Prevention riktad mot föräldrar, barn och unga
Linköping University, Department of Social and Welfare Studies, Social Work. Linköping University, Faculty of Arts and Sciences.
2012 (Swedish)In: Fostran av framtidens medborgare: Normer och praktiker bortom välfärdsstaten / [ed] Kenneth Petersson, Magnus Dahlstedt och Birgitta Plymoth, Lund: Sekel , 2012, 127-150 p.Chapter in book (Other academic)
Abstract [sv]

FOSTRAN AV FRAMTIDENS MEDBORGARE skildrar vad som sker med individer och kollektiv mot bakgrund av de senaste decenniernas förändring av den svenska välfärdsstaten. Statens ansvar för medborgarnas välfärd och trygghet har minskats och istället förväntas enskilda individer ta en mer aktiv del i att planera för och skapa sin egen välfärd. Det svenska folkhemmet som stod för kollektiv trygghet har tonat bort för att istället ge plats åt ett individ orienterat samhälle. Boken handlar om skapandet av goda medborgare. Den undersöker dels förändringen av förväntningarna och kraven på hur vi människor ska uppträda, tänka och dels den uppsättning av praktiker som omsätts i syfte att skapa dessa medborgare. Den belyser ur ett tvärvetenskapligt perspektiv fostran av både vuxna och unga på en rad olika arenor. De olika bidragen pekar på hur pågående välfärdsstatliga förändringar tar sig uttryck i olika sammanhang, till exempel hur krav på lärande möter oss i en mängd olika situationer, exempelvis som föräldrar och elever, i egenskap av socialtjänstens klienter, som idrottsutövare, föreningsaktiva eller som tv-tittare. Medborgarna ställs inför att tillägna sig nya egenskaper som bland annat handlar om refl exivitet, livslångt lärande, livskompetens, entreprenörsskapande och ledningsförmåga. Dessa påbud om lärande uppträder tillsammans med föreställningar om ökat oberoende för individen.

Place, publisher, year, edition, pages
Lund: Sekel , 2012. 127-150 p.
Keyword [en]
Socialization, Individual and society
Keyword [sv]
Socialisation, Individen och samhället, Staten och människan
National Category
Social Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:liu:diva-76451ISBN: 978-91-85767-73-1OAI: oai:DiVA.org:liu-76451DiVA: diva2:514520
Available from: 2012-04-10 Created: 2012-04-10 Last updated: 2014-11-26Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text

Other links

Find book at a Swedish library/Hitta boken i ett svenskt bibliotekfind book in another country/hitta boken i ett svenskt bibliotek

Search in DiVA

By author/editor
Johansson, Kerstin
By organisation
Social WorkFaculty of Arts and Sciences
Social Sciences

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 53 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link