liu.seSearch for publications in DiVA
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Professionens vägval i en kunskapsbaserad socialtjänst
Linköping University, Department of Social and Welfare Studies, Social Work. Linköping University, Faculty of Arts and Sciences.
2011 (Swedish)Conference paper, Presentation (Other academic)
Abstract [sv]

Under de senaste decennierna har ett flertal förslag om hur det sociala arbetets praktik bör utformas introducerats. Det senaste i raden - evidens - har fått ett stort genomslag på idéplanet. Med Socialdepartementet och Sveriges kommuner och Landsting (SKL) som huvudmän iscensätts nu ”Plattform för en evidensbaserad praktik i socialtjänsten” (ÖK 2010 Plattform för arbetet med att utveckla en evidensbaserad praktik i socialtjänsten – en överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting. Bilaga till protokoll vid regeringssammanträde 2010-06-17 nr III:8). Inom ramen för en tvåårig forskarassistent tjänst studeras flera aspekter av detta program.

     En av många aspekter kopplade till detta implementeringsarbete handlar om avsaknaden av långsiktig strategi för ”implementeringen av en evidensbaserad praktik i praktiken” och särskilt professionens roll. Bergmark och Lundström (i Bohlin, & Sager, (2011) red. Evidensens många ansikten. Arkivförlag: Lund) identifierar två grundläggande modeller eller föreställningar om hur en evidensbaserad praktik (EBP) borde praktiseras. Den första modellen förutsätter en ”upplyst praktiker” (ibid s.165) en expert, eller ”kunskapschef” (ibid s.166). Den andra modellen handlar om att praktiker följer riktlinjer; ”snarare än att ha orealistiska förväntningar på att praktiker skall använda forskning, borde socialt arbete och dess forskare ta ansvar och ökar ansträngningarna för att skapa verktyg för beslutsfattande i socialt arbete” (Rosen et. al. 2003 i Bergmark och Lundström 2011 s.167) I denna text diskuteras frågor om praktiken och ”professionens vägval” i det aktuella implementeringsarbetet av en evidensbaserad praktik inom socialtjänsten - till nytta för brukaren (SOU 2008:18).

Place, publisher, year, edition, pages
2011.
National Category
Social Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:liu:diva-76462OAI: oai:DiVA.org:liu-76462DiVA: diva2:514590
Conference
Svenska nätverket för professionsforskning, 28-29 september, Växjö
Available from: 2012-04-10 Created: 2012-04-10 Last updated: 2012-05-24Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text

Search in DiVA

By author/editor
Johansson, Kerstin
By organisation
Social WorkFaculty of Arts and Sciences
Social Sciences

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 83 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link