liu.seSearch for publications in DiVA
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Nu är det 2050
Linköping University, The Tema Institute, Technology and Social Change. Linköping University, Faculty of Arts and Sciences.ORCID iD: 0000-0003-4133-1204
2012 (Swedish)In: Nå energi- och klimatmålen 2050 - svårt men inte omöjligt: en antologi om vägval för offentliga fastighetsägare / [ed] Magnus Kristiansson, Stockholm: Sveriges kommuner och landsting , 2012, 39-48 p.Chapter in book (Other (popular science, discussion, etc.))
Abstract [sv]

De globala klimatförändringarna är dagens överskuggande problem och det kommer att följa med oss in i morgondagen. Redan nu vet vi att omfattande energianvändning baserad på icke förnybara energikällor, särskilt olja och kol, är en kritisk faktor i klimatförändringarna. Problemet måste senast nu – fast det borde egentligen ha gjorts för flera år sedan – mötas av massiva aktiva åtgärder. Inte minst viktigt är det att vidta åtgärder för energieffektivisering och energisparande inom bygg- och fastighetssektorn eftersom byggnader har långa liv och de som finns redan idag kommer att finnas kvar mycket länge. De långsiktiga effekterna på klimatet från just denna sektor är därför en utmaning för kreativa lösningar.

Uppgiften är att problematisera utmaningar som offentliga fastighetsägare och förvaltare möter i fråga om energianvändning och energieffektivisering i sina byggnader i perspektivet av år 2050. En sådan uppgift kräver att begreppet tid problematiseras. Detta kan göras genom att lyfta fram en viktig men förbisedd aspekt på tid: hur tiden kan utnyttjas som ett verktyg för att förstå och hantera förändringsprocesser.

Först kommer jag att ta upp några aspekter på tidsbegreppet och hur tid används i förändringsprojekt. Därefter ska jag visa på ett exempel på hur tiden utnyttjades i en förändringsprocess inom en annan bransch i en annan tid. Till slut ska jag ta upp några saker som jag tror skulle kunna förbättra förutsättningarna för energieffektivt och energisnålt utnyttjade av offentliga fastigheter. Det sistnämnda är några förslag till långsiktiga åtgärder som kan sättas i verket redan nu för att hinna få önskade konsekvenser 2050.

Place, publisher, year, edition, pages
Stockholm: Sveriges kommuner och landsting , 2012. 39-48 p.
Keyword [sv]
energianvändning, byggnader, tid, förändringsprocess
National Category
Social Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:liu:diva-87144ISBN: 978-91-7164-844-0OAI: oai:DiVA.org:liu-87144DiVA: diva2:585718
Available from: 2013-01-10 Created: 2013-01-10 Last updated: 2015-02-05

Open Access in DiVA

No full text

Other links

Find book at a Swedish library/Hitta boken i ett svenskt bibliotek

Search in DiVA

By author/editor
Ellegård, Kajsa
By organisation
Technology and Social ChangeFaculty of Arts and Sciences
Social Sciences

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 51 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link