Vallastaden växer fram som en ny stadsdel i anslutning till campus Valla vid Linköpings universitet. Stadsdelens första delar skall stå färdigt sommaren 2016 och öppnas då som en Bomässa. I denna bok diskuterar vi hur policy och planering bidrar till att forma hur livet i Vallastaden kan komma att levas. Ett särskilt fokus kommer att läggas på hur energisystemen planeras i relation till ett hållbart vardagsliv. Medborgardialog framhävs som betydelsefull för Vallastadens framväxt och vi diskuterar därför även hur Linköpings kommun har involverat medborgarna i planeringen, samt vilka risker ett stort deltagande kan medföra. Även studenternas önskemål på Vallastadens utformning tas upp.
Denna rapport har tillkommit i början av planeringen av Vallastaden. Kommunen, som planerar och driver utvecklingen av Vallastaden, har bjudit in oss på universitet för att bidra till denna process på flera sätt. Planering och lokala policyer – främst om hållbarhet – är avgörande förhur stadsdelen kan utvecklas.
Syftet med den här rapporten är därför att ge en kort överblick av den pågående planeringen och Vallastadens framväxt, för att kunna diskutera och reflektera kring hur den formar hållbarare liv.
Vi vill belysa och fånga upp ett par, för oss, centrala teman som vi sett i utvecklingen av Vallastaden och i vår forskning om policy ochplanering för hållbarhet. Vi hoppas även att vi kan ge idéer och perspektiv till andra stadsplaneringsprojekt, både större och mindre, på andra orter med och utan universitet. Det som vi hittills lärt oss om planeringen och framväxten av Vallastaden borde kunna inspirera inte bara oss.