Eleven som talare: Hur sex lärare arbetar med muntliga framställningar i årskurs 3
2013 (Swedish)Independent thesis Advanced level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Student thesis
Abstract [sv]
Syftet med detta examensarbete är att få fördjupade kunskaper i hur lärare i årskurs 3 arbetar med muntliga framställningar och hur de stöttar elever med talängslan. Vi har använt en kvalitativ metod som tillvägagångssätt när vi samlat in vårt material. För att samla in vårt resultat har vi intervjuat sex lärare i årskurs 3.
I resultatet har det framkommit att de vanligaste metoderna är redovisningar efter ett avslutat ämnesområde, högläsning samt berättande. Lärarna vill få muntliga framställningar till en naturlig del av undervisningen och därför arbetar de mycket med övningar där eleverna får tala utan att vara förberedda. För att eleverna ska utvecklas som talare arbetar de flesta lärarna med respons på olika sätt. Flera av lärarna har stött på elever med talängslan och de har delgett oss flera sätt att stötta dessa elever samt hur de arbetar förebyggande för att skapa ett tryggt klimat. I vår sammanfattande diskussion kommer vi fram till att lärarnas arbetssätt samt deras syn på muntliga framställningar stämmer bra överens med litteraturen som vi lyfter fram i litteraturgenomgången. Vår slutsats blir att alla de lärare vi intervjuat redan under lågstadiet arbetar medvetet och aktivt med muntliga framställningar för att eleverna på sikt ska bli bra talare.
Place, publisher, year, edition, pages
2013. , p. 43
Keywords [sv]
Muntliga framställningar, redovisningar, berättande, muntliga presentationer, respons, bra talare, retorik, talängslan, tysta elever, undervisning
National Category
Specific Languages
Identifiers
URN: urn:nbn:se:liu:diva-94215ISRN: LIU-LÄR-L-A--13/95--SEOAI: oai:DiVA.org:liu-94215DiVA, id: diva2:630369
Subject / course
Graduation Thesis in the Teacher Programme, Linköping
Supervisors
Examiners
2013-06-192013-06-182018-01-11Bibliographically approved