liu.seSearch for publications in DiVA
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Från sockerbruk till high tech: personer som förändrat bilden av Linköping
Östgöta Correspondenten.
Linköpings Kommun, Gamla Linköping.
Linköping University, Department for Studies of Social Change and Culture, Centre for Local History. Linköping University, Faculty of Arts and Sciences.
2008 (Swedish)Book (Other academic)
Abstract [sv]

Den här boken handlar om ideer som blivit verklighet. En viktig aspekt i sammanhanget är själva entreprenörskapet, det vill säga den starka viljan att skapa något nytt. För framgång krävs också goda kontakter och kunniga medarbetare och en smula tur. De personer vi möter i boken har ofta sina motsvarigheter på andra håll i landet. Vi möter typer som uppkomlingen Markurell i Wadköping, litterärt skildrad av Hjalmar Bergman, eller bankdirektören A.P. Rosell, som Vilhelm Moberg skrivit om. De mer sentida entreprenörerna har kanske inte samma litterära glans, men har ändå varit väl så betydelsefulla.

Vad kännetecknar då våra entreprenörer? Vi kan konstatera att entreprenören inte bara är en företagare vilken som helst. Entreprenören kopplar vi nog hellre samman med egenskaper som finansiellt risktagandeoch innovatörskap. En entreprenör är en person som kan genomföra nya kombinationer av något som redan existerar. Han/hon har förmågan att tolerera osäkerhet, har ett stort självförtroende, en vilja att skapa någoteget liksom ett stort mått av skaparglädje samt en smula intuition. Våra exempel i den här boken är tagna ur Linköpings rika företagshistoria från de senaste 150 åren. Vi hoppas att vi skapat en lättläst historiebok som manockså kan lära sig en del av.

Place, publisher, year, edition, pages
Linköping: Linköpings universitet , 2008. , 235 p.
National Category
History Social Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:liu:diva-95461ISBN: 978-91-7393-762-7OAI: oai:DiVA.org:liu-95461DiVA: diva2:635445
Available from: 2013-07-04 Created: 2013-07-04 Last updated: 2013-08-06Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text

Other links

Find book at a Swedish library/Hitta boken i ett svenskt bibliotekFind book in another country/Hitta boken i ett annat land

Search in DiVA

By author/editor
Nilsson, Hans
By organisation
Centre for Local HistoryFaculty of Arts and Sciences
HistorySocial Sciences

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 47 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link