liu.seSearch for publications in DiVA
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Gruppobservationer: Teori och praktik
Linköping University, Department of Behavioural Sciences and Learning, Psychology. Linköping University, Faculty of Arts and Sciences. (Grupp- och socialpsykologi)ORCID iD: 0000-0002-7117-5620
Linköping University, Faculty of Arts and Sciences.
2013 (Swedish)Book (Other academic)
Abstract [sv]

Så fort människor kommer samman i en grupp uppkommer interaktioner mellan medlemmarna. För att studera grupper och grupprocesser krävs tillgång till metoder för att registrera vad som sker i samspelet mellan människorna. Observation, som fokuseras i denna bok, kan vara en lämplig metod.

Syftet med boken är att belysa gruppobservationer ur ett forskningsperspektiv. Med utgångspunkt i en teoretisk modell för gruppobservationer visas på ett sätt att systematisera och beskriva olika former av gruppobservationer. Modellen bygger på två dimensioner. Den första dimensionen handlar om det förhållningssätt eller den kunskapssyn som ligger till grund för studien. Dimensionen skiljer mellan begreppen teoriprövande och teorigenererande. Den andra dimensionen avser vilken grad av struktur observationen har. För att beskriva dimensionen används benämningarna hög grad av struktur respektive låg grad av struktur.

I boken visas på den spännvidd som finns mellan olika sätt att praktiskt gå till väga vid observationer och det förhållningssätt eller syn på kunskap som ligger bakom olika tillvägagångssätt. Detta sker genom att belysa några metoder för gruppobservationer, ge en historisk tillbakablick samt presentera några praktiska exempel på studier som vi eller andra genomfört.

Förhoppningen är att läsaren med hjälp av denna bok ska få en större insikt i och bättre förståelse för gruppobservation som metod samt att de illustrativa exempel som presenterats inspirerar till att själva genomföra gruppobservationsstudier.

Place, publisher, year, edition, pages
Lund: Studentlitteratur, 2013, 2. , 176 p.
Keyword [en]
Group Processes, Social Behavior, Observation methods, Models, Psychological, Social psychology
Keyword [sv]
Gruppdynamik forskning, Gruppsykologi
National Category
Psychology Educational Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:liu:diva-95884ISBN: 978-91-44-08213-4OAI: oai:DiVA.org:liu-95884DiVA: diva2:639109
Available from: 2013-08-06 Created: 2013-08-06 Last updated: 2016-08-31Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text

Other links

Find book at a Swedish library/Hitta boken i ett svenskt bibliotek

Search in DiVA

By author/editor
Hammar Chiriac, EvaEinarsson, Charlotta
By organisation
PsychologyFaculty of Arts and Sciences
PsychologyEducational Sciences

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 445 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link