liu.seSearch for publications in DiVA
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Ortsbefolkningens inställning till ny väg för lokaltrafik genom strövområden: fallstudie Broleden i Vänersborg
(Statens väg- och trafikinstitut (VTI), Linköping)
1993 (English)Report (Other academic)
Abstract [en]

Den objektanalys som vägverket gör för varje planerad ny väg tar ingen hänsyn till negativa miljöeffekter i form av intrång i naturen, i strövområden i anslutning till bebyggelse, och dylikt.

Med hjälp av enkätundersökningar kan en helhetsbedömning av en vägs intrångkostnad i miljön uppskattas. När det är fråga om en planerad lokal väg är det möjligt att utröna hur sådana personer som både är vinnare (som biltraflkanter) och förlorare (som strövare) väger vägens fördelar och nackdelar mot varandra.

I detta arbete redovisas en enkätundersökning om den numera skrinlagda Broleden i Vänersborg. Syftet är att visa hur en enkätundersökning av detta slag kan utföras, hur undersökningspopulationen kan indelas, frågorna formuleras och hur resultatet kan tolkas.

Place, publisher, year, edition, pages
1993. , 23 p.
Series
, VTI Meddelande, ISSN 0347-6049 ; 714
Keyword [en]
Swedish, Household, Attitude, Questionnaire, Planning, Cost benefit analysis, Road network, Public transport, Impact study, Environment, Land use, Sweden, Region, Method, Evaluation
National Category
Economics and Business
Identifiers
URN: urn:nbn:se:liu:diva-102798OAI: oai:DiVA.org:liu-102798DiVA: diva2:682668
Available from: 2013-12-29 Created: 2013-12-29 Last updated: 2013-12-29
In thesis
1. Infrastrukturinvesteringars miljöpåverkan: en ekonomisk analys
Open this publication in new window or tab >>Infrastrukturinvesteringars miljöpåverkan: en ekonomisk analys
2004 (English)Licentiate thesis, comprehensive summary (Other academic)
Abstract [sv]

Det allmänna syftet med ovanstående publikationer är att värdera, främst med hjälp av Contingent Valuation Method (CVM), olika infrastrukturinvesteringars miljöpåverkan. Bilagorna 4 och 5 skiljer sig dock från de övriga eftersom deras syfte är att ge ett historiskt perspektiv på vägutbyggnader, och undersöka väginvesteringars ekonomiska livslängd efter andra världskriget.

Min forskning kring vägar och järnvägars intrång har å ena sidan lett till insikten att frågan kräver ett flervetenskapligt angreppssätt. Å andra sidan har jag uppfattningen att ekonomisk analys och avvägning har en strategisk roll att spela i sarnrnanhanget. Kappans syfte är att närmare utveckla och underbygga denna tes.

I kapitel 2 beskrivs bakgrunden och problemet, nämligen konflikten mellan olika miljövärden och den framväxande trafikinfrastrukturen efter andra världskriget. Kapitel 3 tar upp den lagstiftning och det regelverk som försöker hantera problematiken och lösa eller förebygga konflikter. I kapitel 4 definieras begreppet "intrångskostnad" närmare och begreppets relation till de olika miljöeffekter som värderas monetärt i trafikverkens  samhällsekonomiska kalkyler diskuteras. Intrångskostnadernas storleksordning exemplifieras genom resultaten från ett antal fallstudier av redan genomförda väginvesteringar. Olika metoder för kostnadsberäkning ex post har prövats i dessa fall.

Den stora utmaningen är att utveckla en metodik för beräkning av intrångskostnader ex ante, dvs. på planeringsstadiet då en så komplett samhällsekonomisk kalkyl som möjligt behövs för att avgöra om en viss investering i trafikinfrastrukturen är lönsam. I kapitel 5 beskrivs det utvecklingsarbete som gjorts i det syftet. Två huvudgrenar av den ansats till värdering av intrångskostnadema ex ante som är under utveckling kan särskiljas och i kapitel 6 beskrivs de olika stegen i utarbetandet av den metodik som utgör den ena huvudgrenen.

De tre sistnämnda kapitlen utgör mitt främsta bidrag, men jag vill framhålla att min medarbetare i flera projekt som denna avhandling bygger på, Pernilla lvehammar, har varit tongivande i utarbetandet av själva beräkningsmodellen som beskrivs i kapitel 6 liksom i bilaga 6.

Place, publisher, year, edition, pages
Linköping: Linköpings universitet, 2004. 42 p.
Series
FiF-avhandling - Filosofiska fakulteten – Linköpings universitet, ISSN 1401-4637 ; 75
National Category
Social Sciences
Identifiers
urn:nbn:se:liu:diva-23658 (URN)3152 (Local ID)91-7373-974-X (ISBN)3152 (Archive number)3152 (OAI)
Available from: 2009-10-07 Created: 2009-10-07 Last updated: 2014-01-08

Open Access in DiVA

No full text

Search in DiVA

By author/editor
Grudemo, Stefan
Economics and Business

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 3 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link