liu.seSearch for publications in DiVA
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Arbetslinjer och arbetsförmåga i det svenska socialförsäkringssystemet
Linköping University, Department of Medical and Health Sciences, Division of Community Medicine. Linköping University, Faculty of Health Sciences.ORCID iD: 0000-0003-3310-0895
Linköping University, Department of Medical and Health Sciences, Division of Community Medicine. Linköping University, Faculty of Health Sciences.
2014 (Swedish)In: Den relativa arbetsförmågan: teoretiska och praktiska perspektiv / [ed] Kerstin Ekberg, Lund: Studentlitteratur, 2014, 75-93 p.Chapter in book (Other academic)
Abstract [sv]

Vad är arbetsförmåga? Det är en komplex fråga vars svar beror på vem som svarar. Att fastställa en persons arbetsförmåga utifrån objektiva kriterier är mycket svårt eftersom den påverkas av många olika faktorer. Ändå görs detta av många olika aktörer i sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen; för att bedöma om en person har rätt att få sjukpenning, som ett underlag för rehabiliteringsåtgärder och av Arbetsförmedlingen som en bedömning av anställningsbarheten.

Hur ska då arbetsförmåga förstås? I denna bok belyses begreppet arbetsförmåga ur flera olika perspektiv. Sammantaget bildar de olika kapitlen en illustration av den komplexa helheten, av en arbetsförmåga som är relativ och som används av olika aktörer, på olika sätt, i olika syften.

Boken vänder sig till personer som arbetar med bedömning av arbetsförmåga och med åtgärder för att främja återgång i arbete, till exempel läkare och annan sjukvårdspersonal, rehabiliteringsprofessioner, berörda inom arbetslivet och företagshälsovården.

Place, publisher, year, edition, pages
Lund: Studentlitteratur, 2014. 75-93 p.
Keyword [sv]
Arbetsförmåga, Sverige
National Category
Occupational Therapy Work Sciences Sociology
Identifiers
URN: urn:nbn:se:liu:diva-112411ISBN: 9789144084794OAI: oai:DiVA.org:liu-112411DiVA: diva2:766076
Available from: 2014-11-26 Created: 2014-11-26 Last updated: 2014-11-26Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text

Other links

Find book at a swedish library/hitta boken i ett svenskt bibliotek

Search in DiVA

By author/editor
Ståhl, ChristianSeing, Ida
By organisation
Division of Community MedicineFaculty of Health Sciences
Occupational TherapyWork SciencesSociology

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 199 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link