liu.seSearch for publications in DiVA
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Respekt för lärarprofessionen: om lärares yrkesspråk och yrkesetik
Linköping University, Department of Behavioural Sciences and Learning, Education, Teaching and Learning. Linköping University, Faculty of Educational Sciences.
Linköping University, Department of Behavioural Sciences and Learning. Linköping University, Faculty of Educational Sciences.
2015 (Swedish)Book (Other academic)
Abstract [sv]

Respekt för lärarprofessionen behandlar två fundamentala verktyg eller förutsättningar för läraryrkets utövande: yrkesspråk och yrkesetik. Alla lärare har tillgång till någon form av yrkesspråk och yrkesetik, men frågan är hur gemensamma och användbara dessa är för vardagsarbetet. Boken diskuterar hinder och möjligheter för lärarprofessionens utveckling.

Resonemangen utgår från ett stort empiriskt material. Utifrån lärares egna berättelser, argument och diskussioner utkristalliseras såväl tillgång till som behov av att utveckla den yrkesspråkliga och yrkesetiska kompetensen. Boken identifierar och förklarar företeelser som är svåra att upptäcka i vardagsarbetet.Lärarstudenter och utbildare får en sammanfattande framställning av de krav i yrkeslivet som lärarutbildningen bör motsvara. För enskilda lärare och lärargrupper är bokens innehåll en väg till professionell utveckling och ökat yrkeskunnande vad avser lärares pedagogiska arbete. Respekt för lärarprofessionen utgör ett bra underlag för att diskutera lärarprofessionalism och yrkeskompetens inom skilda lärarkategorier.Respekt för lärarprofessionen är en reviderad och uppdaterad version av Respekt för lärare och Respekt för läraryrket, som under många år använts inom lärarutbildning och lärarfortbildning.

Place, publisher, year, edition, pages
Stockholm: Liber, 2015, 4. , 196 p.
Keyword [sv]
Lärare, Yrkesetik, Lärarrollen
National Category
Pedagogy
Identifiers
URN: urn:nbn:se:liu:diva-121839ISBN: 978-91-47111-63-3OAI: oai:DiVA.org:liu-121839DiVA: diva2:859937
Note

4., rev. och uppdaterade uppl.

Available from: 2015-10-09 Created: 2015-10-09 Last updated: 2015-10-16Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text

Other links

find book at a swedish library/hitta boken i ett svenskt bibliotekfind book in another country/hitta boken i ett annat land

Search in DiVA

By author/editor
Colnerud, GunnelGranström, Kjell
By organisation
Education, Teaching and LearningFaculty of Educational SciencesDepartment of Behavioural Sciences and Learning
Pedagogy

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 211 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link