liu.seSearch for publications in DiVA
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Symtom, diagnos, terapi
Karolinska Institute, Sweden.
Karolinska Institute, Sweden.
Karolinska Institute, Sweden.
2014 (Swedish)Book (Other academic)Text
Abstract [sv]

En stor del av den akuta sjukvården handläggs utanför sjukhusen. Sjukvårdsupplysningen och distriktssköterskor hänvisar flertalet oklara och misstänkt allvarligare akutfall till hälsocentralen. Andra hänvisas till egenvård eller mer eller mindre akut sjukhuskontakt. Därtill söker många patienter direkt till hälsocentral. En liten andel av dessa patienter är så uppenbart svårt sjuka, att deras akuta remittering till sjukhus är given. I de flesta fall är dock situationen betydligt svårare att handlägga. Varje dags tjänstgöring vid hälsocentral eller akutmottagning kräver hundratals bedömningar och beslut. Patienterna strömmar in utan diagnostiska etiketter och antalet möjliga orsaker är mycket stort. Processen från symtom, via diagnos, till åtgärd måste ofta genomföras vid det aktuella kontakttillfället, under stark tidspress.

Det är precis i denna kritiska beslutssituation som denna bok vill utgöra ett användbart stöd. Den möjliggör att, på ett fåtal minuter, erinra om vad som är vanligt, vad som är viktigt och vad som är försåtligt. Den ger stöd i den primära differentialdiagnostiken i ett osorterat patientklientel, och även förslag på konkret handläggning.

Symtom – Diagnos – Terapi är en genomgripande omarbetning av en symtombaserad handbok som författarna skrev som unga läkare 1985. Boken som helhet har granskats och kompletterats av en erfaren specialist i allmänmedicin. Den primära målgruppen är läkare verksamma inom öppen akutsjukvård. Den är av värde även för andra yrkeskategorier inom detta verksamhetsområde och för studerande på läkarutbildningen.

Place, publisher, year, edition, pages
Studentlitteratur , 2014, 1. , 742 p.
National Category
Clinical Medicine
Identifiers
URN: urn:nbn:se:liu:diva-126455ISBN: 978-91-44029-45-0OAI: oai:DiVA.org:liu-126455DiVA: diva2:914823
Available from: 2016-03-26 Created: 2016-03-26 Last updated: 2016-04-06

Open Access in DiVA

No full text

Other links

find book at a Swedish library/hitta boken i ett svenskt bibliotekfind book in another country/hitta boken i ett annat land

Search in DiVA

By author/editor
Levi, Richard
Clinical Medicine

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 220 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link