liu.seSearch for publications in DiVA
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Strategisk ekonomistyrning: med dialog i fokus
Uppsala universitet, Uppsala, Sverige.
Linköping University, Department of Management and Engineering, Industrial Economics. Linköping University, Faculty of Science & Engineering.
Linköping University, Department of Management and Engineering, Industrial Economics. Linköping University, Faculty of Science & Engineering.
2016 (Swedish)Collection (editor) (Other academic)Text
Abstract [sv]

Vad innebär strategisk ekonomistyrning? Den skiljer sig från traditionell ekonomistyrning i några viktiga avseenden. För det första är den strategiska styrningen både ett stöd vid utformning av nya strategier och ett verktyg för att bidra till att de realiseras. För det andra följer den upp verksamheten med hjälp av både finansiell och icke-finansiell information. För det tredje fokuserar den på såväl kort som lång sikt: strategiskt, taktiskt och operativt - inte bara på den taktiska (årliga) planeringen och uppföljningen. Slutligen, och kanske viktigast, är den utformad för att passa företagets unika strategi.

I den här boken läggs stort fokus på dialogens betydelse. Detta är ett tydligt särdrag som utmärker en skandinavisk syn på management. Författarna hävdar att man inte bara kan fatta beslut i toppen och tro att besluten sedan troget ska utföras på botten. I stället lyfts betydelsen av dialog och samtal fram, såväl mellan hierarkiska nivåer inom en organisation som mellan aktörer i ett nätverk. Denna dialog är en av de viktigaste faktorerna för att göra styrningen strategisk och framgångsrik. Strategisk ekonomistyrning följer en tydlig logik, från att strategierna utformas till att resultaten diskuteras och följs upp i vardagen.

Boken riktar sig till såväl studenter och forskare som praktiker och är skriven av 15 författare från olika forskningsinriktningar. Alla är ledande inom sina respektive områden. Detta synliggör olika perspektiv på utformning, användning och effekter av den strategiska ekonomistyrningen.

Place, publisher, year, edition, pages
Lund: Studentlitteratur, 2016. , 217 p.
Keyword [sv]
Ekonomistyrning
National Category
Economics and Business
Identifiers
URN: urn:nbn:se:liu:diva-127343ISBN: 9789144108773OAI: oai:DiVA.org:liu-127343DiVA: diva2:921893
Note

1. uppl.

Available from: 2016-04-21 Created: 2016-04-21 Last updated: 2016-05-03Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text

Other links

Find book at a Swedish library/Hitta boken i ett svenskt bibliotekFind book in another country/Hitta boken i ett annat land

Search in DiVA

By author/editor
Petri, Carl-JohanWestelius, Alf
By organisation
Industrial EconomicsFaculty of Science & Engineering
Economics and Business

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 64 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link